DEBATT

Vindkraft

Hjerteskjærende konsekvenser

Reinbeitedistriktet gikk til retten for å be om at utbyggingen måtte stoppes mens avklaringa pågikk. De ble idømt en regning på 1,76 millioner til motpartens advokater for forsøket. «Bøter» for å ha framført en bønn om at livsgrunnlaget ikke raseres før saksbehandlingen er avsluttet.

HJERTESKJÆRENDE: Dagens konsesjonssystem har hjerteskjærende konsekvenser for reindriftsfamiliene i Vefsn, som sitter igjen med millionbøter og et ødelagt livsgrunnlag, skriver Runar Myrnes Balto, leder for NSR.
HJERTESKJÆRENDE: Dagens konsesjonssystem har hjerteskjærende konsekvenser for reindriftsfamiliene i Vefsn, som sitter igjen med millionbøter og et ødelagt livsgrunnlag, skriver Runar Myrnes Balto, leder for NSR. Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Før jul har Stortinget lagt opp til å behandle stortingsmeldinga om vindkraft på land. De bør merke seg de hjerteskjærende konsekvensene dagens konsesjonssystem har for reindriftsfamiliene i Vefsn, som sitter igjen med millionbøter og et ødelagt livsgrunnlag.

Ikke bare har konsesjonssystemet tillatt den storstilte utbyggingen av Øyfjellet vindkraftverk, som med 72 vindturbiner, skjæringer og store veier i fjellet, vil sperre reindriftssamenes lovfesta flyttlei over Vesterfjella mellom vinterbeitet og kalvingslandet.

Til manges forferdelse har vi også et system som tillater utbyggerne å starte forvandlingen av fjellet til et industriområde før endelige tillatelser er gitt. For reindriftsfamiliene i Jillen-Njaarke reinbeitedistrikt betød det at rettssikkerhet deres ble opphevet.

Reindrifta forholdt seg til kravet om konsesjon som sa at det måtte foreligge en avtale mellom dem og utbygger. Men selv om det ikke har lyktes å få til en avtale, og de nødvendige planer ikke er endelig godkjente, så har altså utbygger fått sette i gang. Fjellet er allerede i ferd med å raseres.

Folkerettslig er det ulovlig å godkjenne prosjekter som presser reindriftsutøvere ut av reindrifta, og etter reindriftslovens §22, er det forbudt å iverksette tiltak som hindrer bruken av flyttleiene. Derfor er det ikke overraskende at reindrifta ønsker rettslig vurdering av om det virkelig er lov å ta fra dem disse livsviktige områdene.

For at ikke flyttleia og beitene skulle gå tapt for alltid mens reindrifta kjemper for livet i rettssalen, gikk distriktet til retten for å be om at utbyggingen måtte stoppes mens avklaringa pågikk. Et rimelig krav, for Norge bør da som et minimum kunne utvise såpass med respekt overfor familier i desperat kamp for å opprettholde levebrød og samiske tradisjoner for sine etterkommere.

I retten ble reineierne idømt en regning på 1,76 millioner til motpartens advokater for forsøket. Smak på det – nesten 2 millioner i «bøter» for å ha framført en bønn om at livsgrunnlaget deres ikke skal raseres før saksbehandlingen er avsluttet. Det er mildt sagt en uverdig behandling av en sårbar samisk minoritetsgruppe.

Det er et sykdomstegn for lovverket vårt at slik behandling av reindriftssamene tillates. Det må ryddes opp i lovverkene, og Stortinget har nå muligheten til å starte med Stortingsmeldinga om vindkraft. Løsninga er et tydelig Stortingsvedtak om at det ikke skal gis konsesjoner til vindkraftutbygging i reindriftsområder.

For Jillen-Njaarke trengs det en helomvending. I skrivende stund samles det inn midler fra privatpersoner for å dekke inn den uverdige millionboten. Heldigvis er det mange som vil stille opp, og det er dessverre nødvendig – selv om det ikke bør være det.

Myndighetene på sin side bør oppheve konsesjonen til Øyfjellet Wind med grunnlag i samiske rettigheter.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer