KOMMENTARER

Coronaviruset:

Høie har en pisk bak ryggen

Helseminister Bent Høie vil ikke snakke om pisken han holder bak ryggen: Portforbud. I stedet er han bevisst vag om hva som kan skje om den nye virusvarianten ikke blir slått ned.

KAMP MOT SMITTEN: Helse- og omsorgsminister Bent Høie på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KAMP MOT SMITTEN: Helse- og omsorgsminister Bent Høie på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

I en pandemi balanserer politikere med styringsansvar på en skjelvende streng. De må være realistiske i møtet med folket, men ikke skape for mye frykt. De må være ærlige, men ikke unødig utlevere sine innerste tanker. Alt som blir sagt eller gjort er underlagt nøye gransking og fortolkning. Ikke bare av mediene, men av millioner som følger pressekonferanser og nyhetssendinger. Det er dette helseminister Bent Høie står i hver dag. Det muterte viruset setter rollen på spissen. Glipper kontrollen må Høie og regjeringen ta fram tvangsmidler Norge ikke har sett siden krigen.

Regjeringens pressekonferanse tirsdag ettermiddag viste krisepolitikkens dilemma. Det er stor usikkerhet om hvor utbredt det britiske mutantviruset er på Østlandet og i resten av Norge. Helsemyndighetene famler ikke i blinde, men de ligger bakpå når det gjelder kunnskap om virusets utbredelse og muligheten for å holde det under kontroll. Nye tilfeller rapporteres løpende, men som regel fra flere uker gamle tester. Godt over en million mennesker i 25 kommuner lever med strenge restriksjoner.

I en slik usikker situasjon kan verken Bent Høie, Helsedirektoratet eller Folkehelseinstituttet (FHI) våge seg på noen optimistisk tone. Riktignok understrekes det at tiltakene fra før jul virker, og at smittetallene er på retur. Men det blir en mus når det er en elefant i rommet: Mutantviruset. Det har formidabel spredningsevne om det slippes løs. I dag er 12 prosent av smittetilfellene i Danmark av denne varianten. Det er forventet at halvparten av de smittede i Danmark vil ha dette viruset i midten av februar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer