DEBATT

Arbeidsinnvandrere og karantenefritak

Høie må innrømme feil

Uansett hvordan man vrir og vender på dette, så er det et faktum at regjeringens unntak fra karantene for arbeidsinnvandrere har bidratt til smitteøkning i Norge.

SLUTTE Å KRANGLE: - Nå må Høie heller innrømme feil i stedet for å hevde at han er uten skyld, og slutte å krangle med smittevernekspertene i FHI, skriver Jon Reidar Øyan.
SLUTTE Å KRANGLE: - Nå må Høie heller innrømme feil i stedet for å hevde at han er uten skyld, og slutte å krangle med smittevernekspertene i FHI, skriver Jon Reidar Øyan. Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Helseminister Bent Høie står nå fast på at karantenefritaket han innførte i sommer for utenlandsk arbeidskraft etter press fra NHO, har lite skyld i dagens smittesituasjon. Det er ikke Folkehelseinstituttet (FHI) og Camilla Stoltenberg enig i. Det er helt åpenbart at Høie ikke prioriterte smittevern.

Nå må Høie heller innrømme feil i stedet for å hevde at han er uten skyld, og slutte å krangle med smittevernekspertene i FHI.

Mandag 15. juni havnet en faglig vurdering på helseministerens bord, som var full av advarsler, ifølge Aftenpostens SMS-avsløring. «Importsmitte er en av de største risikofaktorene som har potensial til å skape en ny bølge i Norge», mente helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-sjef Camilla Stoltenberg, ifølge avisa.

Til tross for gjentatte advarsler bestemte regjeringen etter press fra bl.a. NHO at arbeidsinnvandrere skulle få karantenefritak. Kort tid etter begynte smitten å øke.

Uansett hvordan man vrir og vender på dette, så er det et faktum at regjeringens unntak fra karantene for arbeidsinnvandrere har bidratt til smitteøkning i Norge. I Oslo opplevde vi motvilje da vi ropte varsko, og tok til ordet for flere og sterkere tiltak mot importsmitte.

Byrådsleder Raymond Johansen har ved flere anledninger advart og bedt regjeringen innføre strengere kontroll og obligatorisk testing av personer som kommer fra røde land, før de slipper inn i landet. Da Stortinget stemte over forslaget nylig, var det bare Arbeiderpartiet og FrP som støttet forslaget. Regjeringspartiene stemte nei.

Allerede i april skrev Helsedirektoratet i en rapport at risikoen for smitte fra utlandet var den største ulempen ved den strategien Norge valgte. Så lenge epidemien ikke er slått helt ned i andre land, er det ifølge Helsedirektoratet «uunngåelig at det oppstår nye smittetilfeller i Norge».

Vi har hele veien visst at det kunne komme en bølge nummer to, og Høyre-regjeringen kunne forberedt og beskyttet oss bedre mot importert smitte fra land med mye smitte. Beredskapen har vært altfor dårlig, og regjeringen har slept beina etter seg på denne delen av krisehåndteringen.

Prisen for den slette håndteringen må vi alle betale for med en julefeiring preget av høyere smittetall enn nødvendig, og strenge koronatiltak. Høie bør slutte å hevde sin rett, lytte til FHI og innrømme sin feil. Innfør obligatorisk testing på flyplassene nå for å bedre hemme smitteveksten framover.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer