KOMMENTARER

Nytt skatteutvalg:

Hold den unna skuffen!

Jonas Gahr Støre rives i fillebiter mellom høyre- og venstresida i norsk politikk. Hvordan han skal få til en skattereform er ikke lett å forstå, skriver Sondre Hansmark.

HOLD DEN UNNA:Trygve Slagsvold Vedum mottar Skatteutvalgets anbefalinger. De bør han ikke legge i skuffen. Foto: ALF SIMENSEN / NTB
HOLD DEN UNNA:Trygve Slagsvold Vedum mottar Skatteutvalgets anbefalinger. De bør han ikke legge i skuffen. Foto: ALF SIMENSEN / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

De fleste skatter og avgifter fører til dårligere ressursbruk og mindre verdiskaping.

Nei, det er ikke sakset fra partiprogrammet til Høyre, det er budskapet fra et regjeringsoppnevnt utvalg som vil doble matmomsen, øke skatten på høye pensjoner og gjeninnføre arveavgiften.

Likevel skal ikke det generelle skattenivået økes dersom utvalget får viljen sin, men noen økte skatter skal finansiere en reduksjon i andre skatter som er mer skadelige for økonomien. Skatteveksling, kalles det.

Men en svale gjør som kjent ingen sommer. En rekke kontroversielle forslag fra et skatteutvalg utgjør heller ikke noen gryteklar skattereform. Dessverre, kan jeg legge til.

For inn i bildet kommer politiske hensyn, og de har som regel større makt over politikerne enn det faglige argumenter har. Særlig når det kommer til skatt. Evnene noen politikere har hatt til å gjøre skattepolitikken emosjonell de siste åra er imponerende. Dødsskatten har arveavgiften vært kalt. Formuesskatten blir ofte framstilt som en tung skatt på den lille bedriftseieren i gata.

Den politikeren som nå vil doble momsen på mat kan vente seg kraftig motbør, selv om lavtlønnede kunne fått økt kjøpekraft og velstand i retur.

Det gjør det svært usikkert om det i det hele tatt er mulig å få til et skatteforlik på Stortinget – altså at regjeringen forhandler med opposisjonen om de store linjene i skattesystemet.

Støre har foreløpig håndtert dette bra, og sagt at han ikke vil diskutere hver skatt for seg på nåværende tidspunkt. Han virker oppriktig interessert i å holde dørene åpne, og å forbedre et skattesystem som er overmodent for reform.

Men hvordan han skal klare det er vanskelig å se. Det er bare få uker siden Støre-regjeringen kom til enighet med SV om et statsbudsjett som øker skattenivået med titalls milliarder av kroner.

Arbeiderpartiet har de siste åra gått fra å være svært kompromissvennlige om skatt med Høyre til å legge seg nærmere SV. Under det forrige skatteforliket i 2016 gikk Arbeiderpartiet med på å senke formuesskatten, selskapsskatten og inntektsskatten med milliarder av kroner. Nå er tida for sånt forbi.

Noe skatteforlik blir det likevel ikke uten Høyre. Uten dem vil det bare være ordinære forhandlinger med SV. Frp kommer på sin side mest sannsynlig til å stille seg på utsida uansett, for de vil prioritere å kunne skyte på regjeringen i en valgkamp i stedet for å sitte i et rom på Stortinget og forhandle om skattedetaljer.

Samtidig må Støre ta hensyn til at han i åra framover skal lage budsjett sammen med SV. Da kan han ikke love bort store lettelser i formuesskatten til Erna Solberg en dag, for å den neste snu seg til SV og be om støtte til et budsjett som kutter skattene for de rikeste.

Støre har mange vanskelige oppgaver foran seg, men dette blir en av de største.

Det hviler ikke minst et stort ansvar på Erna Solberg og Høyre. Da hun ba om støtte til et skatteforlik i 2016 var Arbeiderpartiet villige til å strekke seg langt for å få det til. Nå bør Høyre gjøre det samme. Det bør ligge i DNA-et til de to styringspartiene.

Skatteutvalget ble tross alt satt ned av Erna Solbergs regjering, men den kontroversielle rapporten har nå havnet i fanget til Støre og Vedum. Forhåpentligvis går ikke brorparten av rapporten rett videre til den velkjente «skuffen» der politiske forslag så altfor ofte drar for å dø.

Skatt er som nevnt vel så mye politikk som fag. Det betyr at en god fortelling om skatt også kan overbevise velgerne. Fornuftige endringer i skattesystemet trenger en solid dose av både politisk håndverk og folkelig forføring.

Det er nettopp den manglende ingrediensen for en åpenbar reform av dagens skattesystem. Selve gjæren i deigen – hele fundamentet for et vellykket bakverk – som har manglet i årevis.

Du kan jo ikke lage gode skillingsboller dersom du dreper gjæren og fullstendig feilberegner hevingstida. Nå er det opp til Støre og Vedum å være bakemestere. Ikke minst må Erna Solberg være en god hjelper.

Å se Arbeiderpartiet og Høyre gå til valg på skatteøkninger på boliger, mat og arv tror jeg vi må vente lenge på. Den eneste måten vi kan få det til på, er et skatteforlik på Stortinget. Der styringspartiene blir enige om å fikse hullene og manglene i dagens skattesystem.

PS: Sondre Hansmark er innvalgt som tredje vara til Stortinget for Venstre. Han er nå ansatt som kommentator i Dagbladet, utmeldt fra partiet og vil i tilfelle møte som uavhengig representant.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer