LEDER

Hold folk i jobb

Derfor er lønnsstøtteordningen en seier for reise- og utelivet.

MÅ SE VIDERE PÅ STØTTEORDNINGENE: Næringsminister Jan Christian Vestre, her fra et møte med utelivsbransjen på Dattera til Hagen. Foto: Kristin Svorte
MÅ SE VIDERE PÅ STØTTEORDNINGENE: Næringsminister Jan Christian Vestre, her fra et møte med utelivsbransjen på Dattera til Hagen. Foto: Kristin Svorte Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
LES ALT OM CORONA

Tirsdag kveld åpnet utestedet Molo i Ålesund igjen dørene for gjester, som glade møtte hverandre over hamburger og lettøl. NRK Dagsrevyen sendte direkte derfra, fordi debatten raser om den nasjonale skjenkestoppen som nekter Molo å servere alkohol. NRKs reporter snakket med eier Lars Berg Giskeødegård. Han fortalte at det verken er hensynet til egen lommebok eller til gjestene som er den viktigste grunnen til å åpne serveringsstedet nå:

- Det er først og fremst fordi vi ønsker å ha de ansatte tilbake på jobb. De har stått i det her så lenge, og med lønnsstøtteordningen så er det mulig, sa Giskeødegård til NRK.

Hensynet til de ansatte var også viktigste forklaring på hvorfor Noho-sjef Karl-Henning Svendsen før jul trakk tilbake permitteringsvarslene til konsernets 650 ansatte før jul. Lønnsstøtteordningen gjorde det mulig.

- De menneskelige faktorene veide tyngre enn de økonomiske. Vi har vektlagt at de ansatte skal få feire jul og kjenne sikkerheten om at de har en jobb å komme tilbake til når ferien er over, sa Svendsen til E24.

Noho eier blant annet utestedene Kulturhuset, Youngs og Oslo Camping. Samtidig trakk også Fursetgruppen, som blant annet eier Grand Café og Lofoten Fiskerestaurant i Oslo, tilbake permitteringsvarslene for 350 ansatte. Luksushotellet Britannia i Trondheim trakk tilbake varslene for nærmere 300 ansatte.

Pandemien rammer ulikt, og nettopp serverings- og reiselivsnæringene har blitt rammet særlig hardt av restriksjoner de siste to åra. Lønnsstøtte passer de samme næringene særlig godt. Her jobber mange unge og deltidsansatte, mange av dem vil heller ikke ha rett på dagpenger når de blir permitterte. Derfor er lønnsstøtteordningen en seier for reise- og utelivet.

Ordningen er bestemt av regjeringen Støre, men ble kjempet fram av partene i arbeidslivet. Støre har hørt mer på LO enn på NHO, når bedrifter ikke får permittere noen ansatte hvis de skal ha rett til lønnsstøtte. SV bidro før jul til å gjøre ordningen bedre, blant annet ved å øke maksimalt støttebeløp per ansatt til 40 000 kroner.

Forliket hadde som klart premiss at regjeringen må jobbe videre med ordningen i ukene framover og komme tilbake til Stortinget med en oppdatert løsning. Næringslivet blør fremdeles. Særlig på grunn av skjenkestoppen, som foreløpig varer til midten av januar.

Derfor må regjeringen se på både kompensasjonsordningen og lønnsstøtteordningen også videre. Målet er klart: Hold folk i jobb.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer