DEBATT

Overdoser og rusreform

Hold overdosene utenfor debatten

Dagens forslag til rusreform inneholder ikke perspektiver som gir håp om bedring for tunge rusavhengige – eller om færre dødsfall.

TILTAK VED RUSAVHENGIGHET: Problemene er fortsatt store, men rusreformen inneholder hverken konkrete bevilgninger eller faktiske stimuleringstiltak som viser vei videre, skriver innsenderen. Foto: NTB

TILTAK VED RUSAVHENGIGHET: Problemene er fortsatt store, men rusreformen inneholder hverken konkrete bevilgninger eller faktiske stimuleringstiltak som viser vei videre, skriver innsenderen. Foto: NTB

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Overdosedødsfall er et av rusfeltets alvorligste problemer – for alvorlig til å bli trukket inn i debatten om rusproblemene på en lettvint måte, slik for eksempel representanter for Foreningen tryggere ruspolitikk gjør i Dagbladet 18.2.21.

Først dette: Det gjentas til kjedsommelighet at Norge ligger på «overdosetoppen» i Europa. Sannheten ar at alle land i Nord-Europa har høye antall. Enda høyere antall har vi i Canada i vest og i Russland i øst.

Norge har hatt stabile tall de siste årene. Finland, Sverige, Island og Skottland har hatt stigende. Flere av disse landene har i dag høyere forekomst enn Norge. To faktorer er viktige for å forstå mønsteret. Alle disse landene har en alkoholkultur med preg av harddrikking. I alle landene er det vanlig å bruke sprøyter. Alle landene har pålitelig telling og statistikk.

Hva vet vi mer? Vi vet at de som dør, blir stadig eldre – nå i snitt nær 50 år. Vi vet også at heroinbruk ikke lenger er den viktigste dødsårsaken i Norge. Omtrent 1 av 5 dør etter inntak av heroin. Flere dør etter bruk av morfinliknende legemidler av ulik type – i hovedsak forskrevet av leger. Noen dør dessverre også etter bruk av legemidler lekket fra LAR. Og nær 1 av 5 dør uten noen bruk av opioider, men etter bruk av beroligende midler, antidepressiva og alkohol – ev. sammen med midler som amfetamin.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer