DEBATT

Hosten som er ufarlig

18. november er det den europeiske antibiotikadagen. Når er det riktig å behandle hoste med antibiotika?

KREMT: Høsten har kommet og vinteren nærmer seg. Det fører til at flere kremter og hoster. Foto: Josep Suria / Shutterstock / NTB
KREMT: Høsten har kommet og vinteren nærmer seg. Det fører til at flere kremter og hoster. Foto: Josep Suria / Shutterstock / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Mandag kunne vi over hele forsiden av Dagbladet lese ordene «Hosten som er farlig» med store bokstaver. Hoste slås opp som alarmerende: «hoste i ulike former kan være tegn på alvorlige diagnoser».

Siden veldig mange av oss hoster for tiden, er det lett å forstå at en slik overskrift skaper klikk og salg. Men de aller fleste årsaker til hoste er ufarlige og krever først og fremst tid og tålmodighet.

Resten av artikkelen dreier seg stort sett om fredelige former for hoste som forkjølelse og bronkitt, og noen mer alvorlig tilstander som hjertesvikt og lungekreft.

Overskriften og ingressen satt til side er artikkelen god og velbalansert med nyttige råd fra professor Nordahl og allmennlege Tellum. Antibiotikasenteret for primærmedisin ønsker å tillegge et perspektiv og spør: Når er det riktig å behandle hoste med antibiotika?

Spoiler alert: Sjelden.

I et globalt perspektiv har Norge vært flinke til å redusere antibiotikabruken og benytte antibiotika som kun dreper de slemme bakteriene. Dette har bidratt til at vi fremdeles opplever lite antibiotikaresistens her hjemme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer