DEBATT

Thorkildsens avgang:

Høyre dikter fritt

Høyres bystyrepolitiker Mehmet Kaan Inan har drømt seg til «en tikkende bombe på Inga Martes kontor». Han mente til og med å høre at den gikk av.

GIKK AV: Rett som det er, får spinning og fri omgang med virkeligheten prege det politiske ordskiftet. Det har kanskje nettopp Inga Marte Thorkildsen fått erfare, skriver innsenderne. Her tar byråd Thorkildsen avskjed med sine kolleger i Oslo rådhus 19. oktober. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
GIKK AV: Rett som det er, får spinning og fri omgang med virkeligheten prege det politiske ordskiftet. Det har kanskje nettopp Inga Marte Thorkildsen fått erfare, skriver innsenderne. Her tar byråd Thorkildsen avskjed med sine kolleger i Oslo rådhus 19. oktober. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det kan virke som om Høyres bystyrepolitiker Mehmet Kaan Inan er glad i fri diktning. Han sier til Dagbladet at han nå forstår hvorfor Inga Marte Thorkildsen gikk av så brått som skole- og oppvekstbyråd. Ifølge Mehmet Kaan Inan har Thorkildsen feilinformert bystyret i Clemens Saers-saken, og denne feilinformasjonen lå som en tikkende bombe på hennes kontor.

SYLFREKT: COP 26 er i gang i Glasgow. Utenfor sto Greta Thunberg og sang satiriske kampsanger sammen med andre klimaaktivister. Video: AP / NEWSFLARE / Agisilaos Koulouris / Peter Cassidy Vis mer

Det er byrådslederen som har siste ordet om hvem som skal være byråd, men siden dette er en koalisjon, må det enkelte parti ha måter å håndtere det på. I Oslo SV har leder, nestledere og gruppeleder fått fullmakt til å foreta personsammensetningen. Denne gang var leder inhabil, og de to nestlederne satt med myndigheten alene.

Spørsmål om byrådsbytte kom opp i vår, og vi drøftet det inngående og konkluderte med å foreta et bytte, men vente med det til etter valget. Vi fryktet at det kunne utløse fantasifulle fortolkninger fra partier på høyresiden, for eksempel fra Høyre. Mehmet Kaan Inan og Oslo Høyre bekrefter nå at frykten var begrunnet.

Faktum er at det var vi som nestledere som var i rommet da beslutningen ble diskutert og fattet. Og vi kan, som Sunniva Holmås Eidsvoll også har gjort, avkrefte at saken om Clemens Saers var en del av de samtalene. Rett som det er, får spinning og fri omgang med virkeligheten prege det politiske ordskiftet. Det har kanskje nettopp Inga Marte Thorkildsen fått erfare.

I stedet for en debatt med saklig argumentasjon, velger noen å finne sine egne forklaringer, og det de tror de ser, blir tolket i lys av dem. Alternative fakta er ikke bare noe Høyres politiske allierte i andre deler av verden driver med.

Man kan være flinke eller mindre flinke i å spekulere, men ulempen med ren spekulasjon er om at man tar feil, og har rukket å bygge en stor tankekoloss på spekulasjonene, så faller den i knas - hele kolossen.

Det er det som har skjedd med Mehmet Kaan Inan. Han har drømt seg «en tikkende bombe på Inga Martes kontor». Han mente til og med å høre at den gikk av. Men det var hans egen tankekoloss som veltet. Verre var det ikke.

Vi vil takke Inga Marte Thorkildsen for den enorme innsatsen hun har gjort for barn og unge i Oslo som byråd. Det er lov å være uenig i politiske prioriteringer, men grunnløse spekulasjoner bør Høyre holde seg for gode til.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer