Høyre om for NRK

Valget av JOHN GORDON BERNANDER er et fornuftig valg av NRKs styre. Men skulle Høyre og Frp vinne fram i høstens stortingsvalg, får den nye kringkastingssjef Bernander en svært vanskelig jobb.

KANSKJE AVSTEMNINGEN på TV 2s nettside summerte det best opp: «Er Bernander et godt valg?» spurte de, og svaralternativene var «Ja», «Nei» og «Hvem er det?». I går kveld klokka åtte sto avstemningen på 45 prosent ja, 10 prosent nei og 45 prosent «Hvem er det?».

DE NESTE SEKS ÅRENE, fra han er 43 til han er 49, skal John G. Bernander pendle fra Kristiansand til Oslo for å lede NRK. Og for all den hybelgleden skal han ikke betale mer enn 550 000 kroner i året. Mens Bernander i fjor hadde en inntekt på over 2,5 millioner, går han i NRK ned til 1 950 000 - en nedgang på en halv million. For den prisen får han ikke fallskjerm. Slik blir det når man kommer fra det private norske næringsliv og må nøye seg med at lønna fra Førdes tid bare kan dobles.

Bernander har mindre politisk erfaring enn Einar Førde, til gjengjeld har han mer næringslivserfaring. I motsetning til Ap-forgjengerne Torolf Elster, Bjartmar Gjerde og Einar Førde, som alle begynte arbeidskarrieren som journalister, har Bernander ingen medieerfaring. Men som leder i skipsassuranseselskapet Gard har han bred erfaring med tungseilte giganter som trenger et anselig antall sjømil for å legge om kursen. Det kan sikkert komme godt med i NRK.

AP-STATSRÅD ELLEN HORN syntes Bernander, med sin brede samfunnsmessige forankring, var et spennende og framtidsrettet valg, selv om han heller ikke har bred kulturell erfaring. Og både redaktørene i Oslo-avisene og journalistene i NRK ønsker ham velkommen, selv om han ikke har annen medieerfaring enn den man får foran mikrofoner.

- Vi får gi vår nye sjef to-tre sjanser til å vise hva han står for, sa lederen av Norsk Journalistlag i NRK, Eva Stabell, raust til NTB. Og som Se og Hørs Knut Haavik sa til Kampanje i går: «Man kan komme langt som politiker, hvis man bare gir seg i tide.»

John Gordon Bernander har nå kommet helt til Norges mektigste redaktørstilling. Og det er selvsagt Bernanders politiske kompetanse og erfaring som har vært tunga på vektskåla.

Hadde styret i NRK pekt på en direktør i et skipsassuranseselskap uten medieerfaring eller ansvar fra kulturlivet ellers, hadde protestene gått høyt og indignasjonene vært stor. Men fire år som stortingsrepresentant, og noen år som statssekretær og nestleder i Høyre, det kvalifiserer. Forskjellen fra tidligere er jo at politikererfaringen er i Høyre, selv om dette er en ansettelse under en Arbeiderparti-regjering.

JOHN GORDON BERNANDER står foran store utfordringer. Man kan trygt gå ut fra at organisasjonskulturen i NRK er annerledes enn i sørlandsbaserte Gard Assuranse. Bernander må raskt lese seg opp på medier, på digital teknologi, på journalistikk og på kulturspørsmål.

I dag har NRK allerede tråkket vannet lenge mens de har ventet på ny sjef - Bernander må ha strategien klar og peke ut kursen fra første dag.

Han skal slåss i et marked dominert av langt større utenlandske konsern, og må bestemme seg for om et telekonsern som Telenor skal være venn eller konkurrent i den videre teknologiske utviklingen.

NRK må fortsatt omorganiseres og slankes. De trenger ny og dyr kompetanse. I tillegg trenger NRK nye folk i mellomledelse - alle Førdes organisasjonsendringer synes å ha slitt tungt på mange av de sittende.

PÅ TOPPEN AV ALT dette, blir Bernanders aller viktigste jobb å være pengeinnsamler på Stortinget. NRK må ha penger for å følge med i den digitale utviklingen, og NRKs eneste reelle inntektskilde av størrelse er over statsbudsjettet. Og her kan Bernander møte sitt gamle parti i døra. Dersom Frp ikke imploderer fullstendig, kan høyresiden i norsk politikk komme styrket ut av høstens stortingsvalg. Og Høyre og Frp har fortsatt større tro på markedet enn lisensen.

Fremskrittspartiets kulturtalsmann Sandberg sa i går det mange i Høyre også mener:

- I framtida vil det ikke nytte å komme til Stortinget og be om penger. NRK må nå slå fra seg tanken om et digitalt bakkenett, og de må få andre inntektskilder, som for eksempel reklame.

Selv kringkastingssjefer fra Høyre kan raskt finne seg godt tjent med kulturstatsråder fra Arbeiderpartiet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.