DEBATT

Pride og politikk

Høyrepopulismen i Europa truer

Lhbt-frie soner og forbud mot seksualundervisning. Rettighetene som utfordres i Polen og Ungarn kan raskt spres til flere land dersom de politiske vindene blåser i en slik retning.

TRUES: For å skape større forståelse for kjønns- og seksualitetsmangfold må vi alle gå i front! Det innebærer blant annet økt kompetanse om lhbt-feltet og bevissthet om stereotypier og kunnskap, skriver artikkelforfatterne. Foto: ULISES RUIZ / AFP
TRUES: For å skape større forståelse for kjønns- og seksualitetsmangfold må vi alle gå i front! Det innebærer blant annet økt kompetanse om lhbt-feltet og bevissthet om stereotypier og kunnskap, skriver artikkelforfatterne. Foto: ULISES RUIZ / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Skeives rettigheter som gjennom mange år er blitt kjempet fram ved iherdig politisk arbeid kan med et pennestrøk bli radert ut, og kampene må tas på nytt. Det har vi sett i naboland i Europa, verdensdelen som trekkes fram som menneskerettighetenes høyborg.

Som følge av framveksten av høyrepopulisme i Europa og verden finner man nå lhbt-frie soner i Polen og seksualitetsundervisning bannlyses fra skoler. Seinest tirsdag 15. juni i år vedtok nasjonalforsamlingen i Ungarn et lovforslag som blant annet forbyr undervisningsmateriell om LHBT. Det som skjer i Polen og Ungarn kan raskt spres til flere land dersom de politiske vindene blåser i en slik retning.

Det kan og må fagbevegelsen forhindre ved å støtte kolleger gjennom internasjonalt fagforeningsarbeid og ved å ta kampen for skeives rettigheter også her hjemme når disse er under press. Vi må verne om skeives rettigheter og retten til å elske den man vil.

Det skjer også gledelige ting i Europa. EU-kommisjonen lanserte i november 2020 sin aller første strategi for likeverdighet for skeive. EU vil nå gå i front for å ivareta skeives rettigheter og fremme likeverdighet og ikke-diskriminering. Den europeiske fagbevegelsen gir sterk støtte til strategien, som gir både EU-institusjoner og medlemslandene ansvar for å forsvare fundamentale rettigheter og sikre likebehandling og likeverdighet for alle.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer