KOMMENTARER

Siv Jensen trekker seg som Frp-leder:

Høyrepopulismens kaospilot gir seg

Siv Jensens evne og vilje til både brutalitet og samarbeid har skapt resultater for Frp. Sylvi Listhaug har store sko å fylle hvis hun skal klare å matche forgjengeren.

OM VALGET: Avgått partileder i FRP, Siv Jensen, om valget hun har tatt. Video: Edward Stenslund. Reporter: Steinar Suvatne Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Fremskrittspartiet har vært en dominerende kraft i norsk politikk i flere tiår. Derfor er det ikke en overdrivelse å si at en epoke er over når Siv Jensen trekker seg som partileder etter 15 år.

Hennes viktigste politiske arv vil være at hun tok det klassiske misnøyepartiet, det aller mest høylytte opposisjonspartiet på Stortinget, inn i regjering. Det kom riktignok som en overraskelse på alle at hun i dag annonserte at hun trekker seg. Med tanke på hvor sterkt hennes politiske profil er knyttet opp mot regjeringsprosjektet som brast, lå det likevel i kortene at hun kunne komme til å kaste inn håndkleet.

Den epoken hun hadde innledet med regjeringsdeltakelse og samarbeid med Venstre og KrF, var uansett over. Nå tar hun konsekvensen av det, etter en erkjennelse om hun ikke var motivert for å ta partiet videre.

GÅR AV: Siv Jensen går av som Frp-leder. Her kan du se flere øyeblikk fra tida som leder i Frp. Video: NTB Vis mer

Hun overlater et klart svekket parti til arvtakerne. Selv skyldte hun under pressekonferansen i dag på coronakrisen. Det er det mye rett i, samtidig som det er en beleilig unnskyldning. Realiteten er at Frp's plan om å kunne stå helt ren og rank på utsida av regjering og hente seg inn igjen på meningsmålingene, uansett ville være vanskelig. Det er mulig fraværet av coronakrisen ville gjort det lettere å dominere nyhetsbildet med politiske planer og utspill, men Siv Jensen og Frp har samtidig vært låst til rollen som garantist og fremste forhandlingspartner for en regjering de har forsøkt å ta avstand fra. En umulig dobbeltrolle, som de uten hell har forsøkt å vri seg unna.

Det tok lang tid for SV å bygge seg opp igjen etter å ha vært med i den rødgrønne regjeringen, og det samme har Frp nå fått erfare.

I dét beslutningen ble tatt i januar i fjor om å gå ut av Solbergs flertallsregjering, var Frp i praksis dømt til å starte et langt arbeid med gjenoppbygging. Partiet har måttet begynne på jobben med å finne en ny plass i norsk politikk etter mange år i uvant posisjon. Det politiske terrenget har endret seg mye. Senterpartiet er blitt en farlig konkurrent. Forholdet til både KrF og Venstre har surnet så kraftig at et borgerlig regjerings-Frp nå bare er en hypotetisk mulighet. Det trengs nye tanker, ny retning - og dermed også en ny ledelse.

Dermed trer en slags plan fram. Siv Jensen har sett skriften på veggen, og har brukt tida godt fram mot avgangen. Partiet har tatt oppgjør med uregjerlige krefter i partiet både i Bergen og i Oslo. For å konsolidere kontrollen i hovedstaden har hun satt inn den moderate Ketil Solvik-Olsen som midlertidig leder, et verv han også varslet at han ønsket å fortsette i.

Siv Jensen har også i økende grad overlatt scenen til Sylvi Listhaug. Hun lot Listhaug fronte oppgjøret med de nasjonalkonservative i Oslo Frp, fordi hun selv var såkalt «inhabil» som medlem av fylkeslaget - som om noen trodde at hun ikke samtidig hadde kontroll.

Med dette grepet lot hun også Listhaug markere avstand til en gruppe politikere i eget parti som mange nok regnet som klassiske «listhaugianere». Listhaug har vist seg lojal mot partiet, ikke en fløy. Hun har vært «firmaets mann», som vi kan si i et parti som ikke er så nøye med bruken av kjønnsnøytrale begreper. Dermed er hun også klar til å ta over, slik Siv Jensen nå ønsker.

Det er nettopp dette som har vært Siv Jensens styrke. Hennes evne til å kontrollere fløyene og holde partiet samlet, har gjort henne til ubestridt leder. Hun har vært regjerings-Siv, og snikislamiserings-Siv. Hun har vært den ansvarlige finansministeren, samtidig som hun har tatt eierskap til de aller spisseste politiske budskapene partiet har framført. Hun har ledet et populistisk høyreparti, men samtidig tydelig vist at hun ønsker å trekke det mot makt og dermed en grad av ansvarlighet.

Kombinasjonen består av vilje og evne til brutalitet, og til å skape samarbeid. Med dette har hun fått politiske resultater for Frp. Siv Jensen har en gjennomføringsevne som den sannsynlige etterfølgeren Sylvi Listhaug ennå ikke har bevist - til tross for sitt åpenbare velgertekke. Dermed er det et stort tap for Frp at Siv Jensen nå går av. Sylvi Listhaug har større sko å fylle enn det hennes tilhengere kanskje reflekterer over nå.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer