DEBATT

Ekstremisme på nettet

Høyreradikale symboler har blitt mainstream

Høyreradikale memes har blitt mainstream på Instagram og Facebook. Selv om de kan virke morsomme og uskyldige ved første øyekast, har de opphav i en diskriminerende og farlig retorikk.

DUKKER STADIG OPP: Flere nyhetsmedier har slått fast at frosken er et symbol på høyreekstremisme. Derfor blir jeg svært ubekvem når jeg ser figuren stadig dukke opp i min Instagram- og Facebook-feed. Skjermdump: Facebook.com
DUKKER STADIG OPP: Flere nyhetsmedier har slått fast at frosken er et symbol på høyreekstremisme. Derfor blir jeg svært ubekvem når jeg ser figuren stadig dukke opp i min Instagram- og Facebook-feed. Skjermdump: Facebook.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Radikalisering til høyreekstremisme foregår hovedsakelig på sosiale medier gjennom propaganda i form av blant annet ironi, sarkasme og memes.

De siste årene har den såkalte incel-kulturen vokst fram i høyreekstreme forum som 4chan og 8chan. Incel står for «involuntary celibate», altså ufrivillig sølibat. Uttrykket brukes om menn som ikke får ha sex, og de legger all skyld på kvinner og attraktive menn.

De samler seg i anonyme forum og uttrykker forakt mot kvinner gjennom nedsettende betegnelser og egne uttrykk. «AWALT» er en forkortelse for «All Women Are Like That», som brukes for å generalisere kvinner, mens «tradwife» er kort for tradisjonell kone: konservative kvinner som har tradisjonelt feminine roller, adlyder sine ektemenn og er hvite.

Høyreradikale grupper bruker slike memes for å normalisere ekstremt tankegods. Bildene kan lett unnskyldes som humor, men det er nettopp det som holder høyreekstrem retorikk godt skjult. Det er enkelt å avfeie virkemidlene når de ser tegneserieaktige og overdrevne ut. De er lett tilgjengelige, ironiske og aktuelle. På denne måten fungerer memes som en utmerket rekrutteringsstrategi overfor unge folk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer