KOMMENTARER

Operasjon «Redd Erna»

Høyt spill

Høyres strategi er en ny risikosport i norsk politikk.

DRISTIG: Vi lever i «skandalenes tidsalder», slår en ny rapport fast. Det preger også Høyres nye krisehåndtering i sitt forsvar av Erna Solberg, her sammen med ektemannen Sindre Finnes. Foto: Naina Helen Jåma / NTB
DRISTIG: Vi lever i «skandalenes tidsalder», slår en ny rapport fast. Det preger også Høyres nye krisehåndtering i sitt forsvar av Erna Solberg, her sammen med ektemannen Sindre Finnes. Foto: Naina Helen Jåma / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

De første meningsmålingene etter kommunevalget viser at Høyre ikke har gått tilbake en tøddel etter to uker med stadig nye avsløringer om elleville aksjekjøp på gutterommet i familien Solberg. Hva i all verden? Spørres det blant annet i Dagsnytt 18. Er tyngdekraften opphevet? Hva skjer?

Jeg tror de inviterte valgforskerne for høflighetens skyld sa at de var litt overrasket, men selvfølgelig var de ikke det. Høyre-velgere bytter ikke parti over natta, fordi Sindre Finnes har tradet aksjer og drevet med bear og bullshit på innsida i statsministerboligen og gjort Solberg inhabil i åtte år som statsminister.

Dette er ingen nedvurdering av Høyre-velgere, som kan forekomme i de beste familier, selv om jeg noterer at de blir snakket ned til når det beste forsvaret Sindres advokat har, er et indignert: Det er ikke forbudt å handle aksjer i Norge!

Hm, jo, det kan faktisk være forbudt hvis du sitter på innsideinformasjon. Det er derfor Økokrim vurderer etterforskning. Dette er en skandale fordi Sindre Finnes satt på andre av frokostbordet til statsministeren i Norge, et forhold som det også fins regler for i denne sammenhengen. Selv en forsvarsadvokat ville ikke forsvart en fyllekjører med det knusende argumentet: Det er ikke forbudt å kjøre bil i Norge!

Likevel, Høyres oppslutning beveger seg ikke. Velgerne er om mulig enda mer begeistret etter avsløringene.

Poenget når det gjelder meningsmålingene er at skandaler ikke virker. I hvert fall ikke slik mange tror de gjør. Dette er det forsket mye på internasjonalt, men også noe i Norge. I en hurtiganalyse av høstens lokalvalg skriver høyskolelektor Ketil Raknes fra Høyskolen Kristiania at vi lever i «Skandalenes tidsalder». Han viser til forskning som anslår at det har vært rundt 50 politiske skandaler siden 1945, men brorparten av dem har skjedd på 2000-tallet, og de siste tre månedene har vi fått hele seks av dem.

Raknes antar at dagens politikere ikke har lavere moral, men at utviklingen skyldes en mer pågående presse og mer avansert dataverktøy. Normendringer spiller også inn. Sextrakassering foregikk før metoo-bevegelsen uten å få særlig oppmerksomhet.

Skandaler kan altså få personlige konsekvenser og påvirke oppslutningen i en periode, men på lengre sikt har de overraskende liten betydning. Velgerne tilgir fort og skiller tydelig mellom politikernes moral og partiets verdier og moral, skriver Raknes.

Derfor er Høyres strategi risikosport, selv om partiet for øyeblikket har landets mest lojale velgere, over 80 prosent. Tanken om at de skulle flykte over til valgets taper i sjokk og vantro over aksjehandler, er usannsynlig. Det betyr likevel ikke at Høyres partikontor kan sprette champagnen ennå. Kvartalsrapportering fungerer ikke i politikken, det kan Sp fortelle alt om.

Høyres håndtering av denne skandalen har et snev av skjebne over seg når partiet går så langt i å forsvare Erna Solberg og motarbeide pressen, samtidig som stadig nye avsløringer viser at hennes og partiets påstander er uriktige. Det er et høyt spill, og noe vi knapt har sett maken til før på dette nivået i norsk politikk. De satser alt på ett kort, at Erna er så populær at de som tror på henne, vil tenke at det hele er en sammensvergelse fra en venstrevridd presse. Det er risikabelt av flere grunner; Norge er ikke USA, velgere flest får med seg nyheter og stoler på fakta. Dessuten åpner Høyre Pandoras eske ved å så mistillit om pressens rolle.

Jeg er usikker på om det er bærekraftig. Det vil hefte også ved partiet i overskuelig framtid at de valgte spinn, hemmelighold og angrep når det er snakk om statsministerens integritet. Høyre skal være et statsbærende parti, og da kan de ikke holde på som om de er et populistisk fløyparti.

Jeg er også usikker på om store deler av den norske befolkning er klar for fake news-propaganda eller forsøket på å gjøre Anniken Huitfeldt til Hunter Biden. What about Anniken Huitfeldt?

Det skjer allerede i kommentarfelt, men jeg trodde ikke Høyre skulle bidra til det. Kanskje ser vi begynnelsen på en ny tidsalder i norsk politikk som gjør den mer lik land vi ikke liker å sammenlikne oss med.

Jeg nevnte Finnes’ advokat tidligere som et enkelt eksempel, fordi det virkelig er så mye spinn i denne saken som tar sikte på å splitte velgerne til å tro at den handler om noe annet enn statsministerens habilitet og integritet. Jeg har tidligere skrevet om det påfallende brutale angrepet fra Erna og Høyre mot Sindre Finnes. Jeg tippet av erfaring at det var avtalt spill mellom partene. Dagens Næringsliv avslørte før helga at Erna Solberg deltok i en trivelig middag hos forleggeren Erling Kagge sammen med Sindre to dager før den dramatiske pressekonferansen og samme kveld hun bedyret at hun jobbet til seint på kveld for å oppklare ektemannens aksjehandler.

På det tidspunktet var hun altså i sjokk og følte seg bedratt, skal vi tro. Sindre Finnes var angivelig hardt arbeidende med å oppklare det hele. Men, neida, Sindre og Erna er på kjendismiddag med blant andre Anne Lindmo og Sindres advokat, John Christian Elden. Det personlige dramaet, som Fredrik Solvang prøvde å oppklare i et omdiskutert intervju, virker dermed konstruert og avtalt. Operasjon «Redd Erna» var for lengst satt i gang før tårene kom i offentligheten.

Detaljene i saken er kompliserte og kanskje vanskelig å forstå for de fleste. Det får Økokrim og kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget ta seg av. Det er likevel et tankekors at det er pressen som har gjort jobben med å avdekke at en norsk statsminister trolig har vært inhabil i åtte år. Ikke statsministerens kontor, ikke Erna Solberg, ikke systemet. Høyre har gjort sitt ytterste for å tåkelegge og skjule en alvorlig brist på toppen av det politiske systemet for å redde sin partileder. Det er forståelig inntil et visst punkt. Det punktet er for lengst passert.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer