LEDER

Hun holder Frp i nakkeskinnet

Helgas landsmøte viste at Siv Jensen har kontroll på partiet. Men det er noe mekanisk og strategisk over lederskapet.

LANDSMØTETALE: Partileder Siv Jensen på talerstolen under Fremskrittspartiets landsmøte på Gardermoen.
Foto: Berit Roald / NTB
LANDSMØTETALE: Partileder Siv Jensen på talerstolen under Fremskrittspartiets landsmøte på Gardermoen. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Foran helgas landsmøte i Fremskrittspartiet var det knyttet spenning til særlig to ting: I hvilken grad det ulmende opprøret mot partileder Siv Jensen ville komme til uttrykk, og om det ville komme forslag som ville gjøre forhandlingene om statsbudsjettet i høst vanskeligere.

SIV TRUMP: Frp-leder Siv Jensen holdt lørdag 17. oktober sin første tale til partiets landsmøte etter at Frp gikk ut av regjering i januar. Vis mer

Siv Jensens tale til landsmøtet inneholdt alle de oppskriftsmessige punktene som en Frp-leder bør innom. Den var likevel mekanisk, strategisk utformet for å understreke sakene hun ønsker å utfordre regjeringen på – samtidig som den var fri for overraskende utfall. Her var det oppfordring om at partiets representanter skal være ombudsmenn, krav om mer til helse – uten at det skal føre til økte egenandeler slik regjeringen har foreslått i budsjettet.

Angrep på høye avgifter og sponsing av Sverige, hullete fylkesveier, kommunale avgifter – og krav om mindre til bistand og færre kvoteflyktninger var sterke nok til at de skapte applaus, men ikke så harde at de kunne oppfattes som ultimative overfor regjeringen. Et av hovedelementene i talen var et angrep på Senterpartiet – regjeringens og Frp’s felles fiende foran valget. Jensen spanderte også tid til et saftig angrep på klimapolitikken, som hun mener mangler økonomisk magemål.

Betegnende nok vedtok likevel partiet ingen resolusjoner under landsmøtet som inneholdt kritikk av regjeringens milliardsatsing på karbonfangst- og lagring i neste års budsjett. Frp er altså mot kostbar klimapolitikk i prinsippet, men ikke i praksis.

Dette tegner et bilde av et parti som posisjonerer seg for å bli Erna Solbergs foretrukne regjeringspartner etter valget neste høst. Spørsmålet er om dette er en strategi som holder helt inn. Fremskrittspartiet er kjent for en mye mer offensiv populisme enn den litt mer striglete varianten som Siv Jensen nå hersker over.

Balansegangen mellom å være et folkelig misnøyeparti ytterst til høyre i det politiske spekteret, og samtidig garantist for en sentrumsorientert regjering, skal egentlig være bortimot umulig å gjennomføre på en overbevisende måte. Siv Jensen får hjelp av en lydig flankefører i Sylvi Listhaug, og dermed ofrer begge to mye for denne strategien. Landsmøtet viste at Siv Jensen foreløpig har kontroll på partiet. Men hun holder det i nakkeskinnet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer