KOMMENTARER

Emilie Enger Mehl:

Hun må svare

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) er regjeringens eneste – jeg gjentar: den eneste – som ikke vil svare på om hun bruker TikTok på tjenestemobilen sin.

I TIKTOK-TRØBBEL: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl vil ikke svare på spørsmål rundt sin bruk av den kontroversielle tjenesten. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
I TIKTOK-TRØBBEL: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl vil ikke svare på spørsmål rundt sin bruk av den kontroversielle tjenesten. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det er ofte når man har noe å skjule at man lar være å svare.

Da er det jo noe mystisk over at Emilie Enger Mehl (Sp) er den eneste statsråden som ikke vil svare på om hun har brukt tjenestetelefonen sin på å laste ned den kinesiske appen TikTok, og om hun har gitt den tilgang til telefonens mikrofon, kamera og lagrede bilder.

PROBLEMATISK: Politisk kommentator i Dagbladet forteller om hvorfor det er problematisk at justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl bruker Tiktok. Reporter: Edward Stenlund. Vis mer

Ikke minst: Hun er landets justis- og beredskapsminister.

Appen, som har over 1,5 milliarder brukere på verdensbasis, og som nærmer seg én million brukere i Norge, er i praksis kontrollert av myndighetene i Beijing.

Kina utgjør en stadig større sikkerhetstrussel. Også mot Norge. Dersom kinesiske myndigheter får tilgang på private data om våre statsråder, er det klart det er nyttig. Ikke minst er TikTok en yndet mulighet for en autoritær makt å spre desinformasjon og misnøye på.

Emilie Enger Mehl ser visst ingen problemer med noen av delene.

Hun har laget seg en bruker på tjenesten og legger ut nøye kuraterte videoer til sine tusenvis av følgere. For å lage videoer må du, i motsetning til om du bare ser på dem, gi appen tilgang til kamera og mikrofonen på telefonen. Sikkerhetseksperter Dagbladet har snakket med er også bekymret for andre data som appen kan hente fra justisministerens telefon.

Under Solberg-regjeringen gikk det ut direktiv fra Statsministerens kontor om at ingen av statsrådene skulle ha TikTok på telefonen. Både fordi man ikke kan være sikre på hvor informasjonen ender opp – men også at man ikke akkurat er gode forbilder når man bruker appen.

Det rare var at noe slikt direktiv ikke gjelder for denne regjeringen. Har man gjort en ny vurdering og funnet ut om det er uproblematisk? Da må jo justisministeren si det.

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å få Mehl til å svare på hvilke sikkerhetsforbehold hun har tatt, og om det er på sin tjenestetelefon at hun har appen.

Mandag denne uka da traff Dagbladets journalister henne i vandrehallen på Stortinget og konfronterte henne igjen. «Jeg må undersøke og komme tilbake til det» og «Jeg må sjekke på om jeg kan gi det ut, for jeg har ikke svart på det før» svarer hun.

Det har ikke akkurat manglet på muligheter til å undersøke og sjekke. Høyres stortingsrepresentant Sveinung Stensland har til og med sendt et skriftlig spørsmål til Mehl for å få klarhet i rutinene rundt sikkerhet på telefonen. Noe svar var det ikke å få.

Dette er ingen privatsak. Statsrådene fra Senterpartiet i denne regjeringen har vist seg ganske så naive i møte med trusselen om utenlandsk påvirkning av norsk politikk.

For bare noen uker siden sto Sigbjørn Gjelsvik opp til knærne i trøbbel fordi han diskrediterte en rapport om utenlandsk påvirkning i Norge – bare fordi han ikke likte konklusjonen. Det er forstemmende toner vi ser fra Senterpartiet.

Mehl skaper trøbbel for seg selv og for regjeringen. Nå må hun svare.

PS: Sondre Hansmark er innvalgt som tredje vara til Stortinget for Venstre. Han er nå ansatt som kommentator i Dagbladet, utmeldt fra partiet og vil i tilfelle møte som uavhengig representant.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer