DEBATT

Johanne Zhangjia Ihle-Hansen

Hun skal ikke glemmes

Minne- og kunnskapssenteret ved Bærumsmoskeen, som ennå ikke har sett dagens lys, vil ikke nedprioritere å minnes drapsofferet 10. august.

DREPT: Johanne Ihle-Hansen ble drept av stebroren Philip Manshaus i august i fjor. Hun skal i aller høyeste grad minnes ved det planlagte minne- og kunnskapssenteret, skriver kronikkforfatterne. Foto: Privat / NTB scanpix
DREPT: Johanne Ihle-Hansen ble drept av stebroren Philip Manshaus i august i fjor. Hun skal i aller høyeste grad minnes ved det planlagte minne- og kunnskapssenteret, skriver kronikkforfatterne. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

10. august 2019 ble Johanne Zhangjia Ihle-Hansen drept i sitt hjem av sin bror, som deretter kjørte til den lokale moskeen i Bærum, hvor han hadde planlagt en massakre.

Heldigvis ble terroristen overmannet og angrepet avverget av Muhammad Iqbal og Muhammad Rafiq, som seinere ble tildelt Medalje for edel dåd for denne innsatsen.

Tilbake sitter en familie rammet av det verst tenkelige, og en rystet menighet som fortsatt skal være en ressurs for sine medlemmer.

Al-Noor-moskeen i Bærum er en ressurs i lokalsamfunnet og en brubygger i storsamfunnet. I kjølvannet av terroren har moskeen opprettet en stiftelse som skal arbeide mot tankegods som motiverte terroristen, samt fremme forståelse for demokrati, menneskerettigheter, ytringsfrihet og religionsfrihet hos nye generasjoner.

Ved lanseringen av regjeringens handlingsplan mot diskriminering av og hat mot muslimer fikk Stiftelsen 10. august 1 million kroner i oppstartsstøtte til etableringen av et minne- og kunnskapssenter ved moskeen.

Dette faller Human Rights Service og Trond Ellingsen tungt for brystet, som på Rights.no hevder at etableringen av minne- og kunnskapssenteret skjer på bekostning av det Ellingsen sier er det eneste offeret 10. august - nemlig Johanne Zhangjia Ihle-Hansen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer