Hurra for Jazz-Norge

Norsk jazz er mer spennende enn amerikansk jazz, meldes det i New York Times.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): De norske musikerne Nils Petter Molvær og Bugge Wesseltoft prydet lørdag nesten hele forsida av kultursidene til New York Times. Meldingen er at skandinavisk og fransk jazz er mye mer spennende enn amerikansk jazz. Og Norge leder an.

I årevis har amerikanere sett på europeisk jazz med samme overbærenhet som de har sett på japansk baseball. Nå er det europeerne som smiler overbærende av amerikansk jazz, skriver New York Times.

Avisa siterer Bugge Wesseltoft som talsmann for de nye strømningene: «Jeg synes amerikansk jazz har stoppet opp i 70- og 80-åra. Jeg har ikke hørt ei interessant amerikansk plate de siste 20 åra. Jazzen er satt på museum, og alt som blir presentert er gjort før.»

Diskusjonen er ikke ny i USA. Da Ken Burns' store jazzserie ble sendt på amerikansk tv i vinter, gikk debatten høyt om serien virkelig beviste museumstilstanden. Wynton Marsalis fikk så hatten passet som gjennomgangsfigur i tv-serien. Marsalis hadde utelatt alt som smakte av ny og eksperimentell jazz. Selv Miles Davis fikk begrenset plass.Når New York Times vier så mye plass til diskusjonen om jazzens framtid, er tida tydeligvis moden for skikkelig ettertanke i USA. At søkelyset rettes mot Skandinavia og Norge, kommer sikkert ikke som noen overraskelse for norske musikere. I lang tid har dyktige yngre og eldre musikere jobbet fram en variert jazzform hvor de kombinerer samtidas musikalske uttrykk, også elektronisk, med røttene fra amerikansk jazz. De har gitt unge mennesker jazzen tilbake, og blomstringen er synlig på alle jazzfestivaler i Europa.

New York Times løfter fram navn som Molvær og Wesseltoft, men svenske Esbjörn Svenssons Trio (EST) og franskmennene Malik Mezzadri og Julien Lourau hører også til de spennende musikalske navnene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer