LEDER

Vaksinesvikt

Hus under hver busk

Skuffende at beredskapen ikke er bedre etter to år.

FYND OG KLEM: Statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie markerte gjenåpningen med å gi hverandre en klem. Foto: Ali Zare / NTB
FYND OG KLEM: Statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie markerte gjenåpningen med å gi hverandre en klem. Foto: Ali Zare / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Sist sommer kunne den forrige regjeringen skryte av at Norge var «verdensmester» i pandemihåndtering, ifølge en uoffisiell kåring i Bloomberg. Nå setter vi rekorder i smittespredning og er blitt en sinke når det gjelder vaksinering og testing. Hvordan kunne situasjonen snu så fort? En rekke uheldige beslutninger denne høsten har bidratt til at vi i praksis opplever en ny nedstengning denne vinteren.

TILTAK: Nye økonomiske tiltak ble lagt frem av Regjeringen i dag, etter at en forverring av corona-situasjonen i landet skaper vanskeligheter i næringslivet. VIDEO: Edward Stenlund/Dagbladet TV Vis mer

Selv om ansvaret ligger hos den nye regjering, skal den ikke ha skylda alene. Tvert om bør Erna Solberg og daværende helseminister Bent Høie ta selvkritikk for måten landet ble gjenåpnet på. Med norske flagg på scenen, klemming og oppfordring til «one night stands», slapp de landet løs til en ellevill fest, som om pandemien hadde forduftet over natta. Riktignok overrakte Høie tommestokken til arvtakeren som en påminnelse om enmeteren, men den norske gjenåpningen var altfor optimistisk. I Danmark ble det også løsnet på restriksjonene, men med påminnelser om at dette langt fra var over. Danskene fortsatte å ta forholdsregler.

Nordmenn tok signalene fra Solberg og begynte å oppføre seg som før pandemien. Langt verre, helsemyndighetene synes også å ha senket skuldrene. TISK-regimet ble kraftig redusert og prioriteringer endret. Samtidig som regjeringen satte som mål å gi alle over 65 år en tredje vaksinedose, en såkalt boosterdose, før jul, sendte Folkehelseinstituttet (FHI) ut en instruks til kommunene om å prioritere influensavaksine framfor boosterdosen. I en måned, mens smittetallene økte dramatisk, gjorde kommunene som FHI ba om til det plutselig kom kontrabeskjed. Nå tar FHI med rette selvkritikk for å ha prioritert feil og gjennom det forsinket vaksineringen og belastet kommunene unødvendig. Resultatet er at Norge er blitt en vaksine-sinke.

Omikron får bekvemmelig nok skylda, som om det svært smittefarlige viruset kom som lyn fra klar himmel, men det har vært utallige faglige advarsler om at slike mutanter vil oppstå så lenge fattige land ikke får bedre tilgang på vaksiner. Det kunne vært forutsett og planlagt bedre for. Beredskapen var dårlig før pandemien. Det er skuffende at den ikke er bedre etter to år.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer