KOMMENTARER

Norsk politikk

Husker du disse tabbene?

Alle kan gjøre feil. Politikere er på ingen måte noe unntak. Det siste drøye året viser at det ikke akkurat har vært mangel på politiske bommerter, skriver Sondre Hansmark.

OOOPS!: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) står for noen av årets største politiske tabber. Foto: Terje Bendiksby / NTB
OOOPS!: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) står for noen av årets største politiske tabber. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært et turbulent, halvannet år i norsk politikk.

Mellom kalenderen først viste 2021 og fram til i dag har flere statsråder forlatt sin post, politikere har brutt coronaregler og en rekke pendlerboligskandaler har blitt rullet opp.

Ikke alle politikertabber betyr noe. Noen kan likevel få avgjørende betydning for oppslutningen og tilliten fra velgerne.

Her får du et utvalg politiske tabber som har fått betydelige konsekvenser for politikeren eller partiet som er representert:

Midt i coronapandemien og under strenge smitteverntiltak samlet daværende statsminister Erna Solberg over ti mennesker til sushimiddag i anledning sin 60-årsdag.

Det var et brudd på smittevernreglene hun selv hadde vært med å innføre, som sa at man maksimalt kunne samles ti mennesker.

Hun fikk en bot fra politiet på 20 000 kroner for å ha brutt reglene, men det var lite sammenliknet med skaden hun påførte partiet og sin egen troverdighet som statsminister.

I tiden etter falt hun markant på meningsmålingene. Høyre fikk på målingene 25,6 prosent i mars 2021 og falt til 21,6 i juni samme år. På statsministermålinger svekket hun seg betydelig mot konkurrenten Jonas Gahr Støre: Dagbladets måling viste at Solberg falt betydelig etter lovbruddet, fra 32 prosent i februar til 23 prosent i mai.

Rundt ei uke før stortingsvalget sprakk nyheten om at daværende Krf-leder og statsråd Kjell Ingolf Ropstad hadde skattefri pendlerbolig uten å ha rett på det. Han hadde folkeregistrert adresse hos sine foreldre, samtidig som han eide og leide ut en bolig rett utenfor Oslo.

Noen dager etter valget trakk han seg som statsråd og partileder, selv om han bare hadde hatt vervet i halvannet år.

Saken dominerte nyhetsbildet i dagene fram mot valgkampen. Ropstad måtte i gjentatte partilederdebatter svare for seg i saken, og det ble mye mindre tid til å snakke om KrF sine hjertesaker. Kanskje hadde de kommet over sperregrensen uten denne saken?

Odd Roger Enoksen fikk bare seks måneder i rollen som forsvarsminister.

Den tidligere Senterparti-lederen måtte forlate regjeringen da det ble kjent at han i en periode fra 2005 hadde en seksuell relasjon til en mye yngre kvinne. I tillegg ble det levert varsler på Enoksens oppførsel da han var partileder.

Han forklarte selv at han var en form for «seksuell mentor» for den mye yngre kvinnen. I ettertid ble Støre-regjeringens såkalte vetting-prosedyrer, altså bakgrunnssjekk før utnevnelse som statsråd, satt under lupen.

Hadia Tajik trakk seg som arbeidsminister og som nestleder i Arbeiderpartiet etter avsløringer om at hun hadde oppgitt uriktig informasjon knyttet til pendlerboligen sin.

Hun mente hun hadde boutgifter hjemme hos foreldrene, selv om hun først hadde krysset av i et skjema for at hun ikke hadde det. Hun kunne heller ikke dokumentere at utgiftene hadde vært betalt.

To dager før Tajik gikk av som arbeids- og inkluderingsminister rykket hennes «egne» i LO ut og krevde bedre svar hvis de skulle kunne ha tillit til henne, som definitivt bidro til avgangen.

Noen dager etter hennes avgang som statsråd trakk hun seg også som Ap-nestleder.

I april tidligere i år gikk finansminister Trygve Slagsvold Vedum på Stortingets talerstol og mente at en «vanlig» familie ville få mer å rutte med i år, til tross for inflasjon og høyere strømpriser.

Det angrer han nok på i dag. Regnestykket hans fikk massiv kritikk, og flere økonomer mente at det var helt urealistisk.

Dommen fra en rekke økonomer var nemlig helt motsatt. De mente at Vedum feilinformerte, og at vanlige folk kan komme til å få mindre å rutte med.

Det forsterket et inntrykk av en finansminister som forsøker å «spinne» seg ut av økonomiske vanskeligheter.

Med stor selvtillit fra de gode (men dalende) meningsmålingene erklærte Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum som statsministerkandidat for rundt et år siden. Det gikk ikke så bra.

Kanskje hadde han håpet å unngå så mange spørsmål om han var statsministerkandidat ved å bare erklære at han var det. Slik gikk det ikke.

Ikke mange ønsket Vedum som statsminister, og enda færre trodde det var realistisk. Etter hvert som tallene utviklet seg i en dårligere retning, ble Vedum tvunget til å peke på Støre som venstresidens reelle statsministerkandidat.

Det hele virket mer som en fiks idé fra et nachspiel enn en god strategi.

Det største regjeringspartiet har som regel rett på stortingspresidenten. Vervet er formelt sett det fremste politiske vervet i Norge, fordi det er det høyeste offentlige verv i Norge etter kongen

Mange ble overrasket da Eva Kristin Hansen var Ap's utkårede stortingspresident. Hun var tross alt ingen kjent profil.

Bedre skulle det heller ikke bli. Hun måtte trekke seg etter avsløringer om at hun urettmessig hadde blitt tildelt pendlerbolig. Seinere kom også avsløringer om utstrakt bruk av Stortingets biltjeneste.

Det var midt i valgkampen at Frp's stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde tilbød å betale tusen kroner for at en 15 år gammel jente skulle ta av seg hijaben midt på Karl Johan.

Saken fikk stor oppmerksomhet i media, og Frp-leder Sylvi Listhaug skal ifølge Dagbladets kilder ha strippet Tybring-Gjedde for et verv i Natos parlamentarikerforsamling, som i tur førte til at han trakk seg fra partiets sentralstyre.

MDG er selverklært blokkuavhengige, og åpner opp for å samarbeide med både høyre- og venstresiden. Så lenge ikke Frp er med i miksen, skal sies.

Før stortingsvalget hadde MDG et kobbel av utspill med forskjellige regjeringskonstellasjoner de kunne tenke seg. De ville ha en regjering med Ap, SV og MDG med støtte fra Rødt. Deretter ville de bytte ut Rødt med Venstre. Så satte de døra på gløtt for Vedum som statsminister for å deretter tilby støtte til en ren Ap-regjering.

Et salig kaos og et svært uklart budskap var det i hvert fall.

En fortsatt pågående politisk farse er saken om den mulige kommunedelingen i Kristiansand.

I regjeringsplattformen åpner Støre-regjeringen opp for at tvangssammenslåtte kommuner som selv tar initiativ til det, skal kunne deles opp igjen.

Kommunestyret i Kristiansand ønsket ikke en slik oppdeling, men slik er det ikke sikkert det blir.

Ifølge DN skal et hemmelig dokument fra regjeringsforhandlingene vise at Ap og Sp ble enige på bakrommet om at deler av Kristiansand kommune skulle pålegges å ha en folkeavstemning om å deles. Det har skapt fullstendig rabalder i Jonas Gahr Støres eget parti i Kristiansand og gitt en presset statsminister ytterligere utfordringer å håndtere.

I mai annonserte regjeringen at de ville utsette byggingen av forskningssenteret Ocean Space Center.

Utsettelsen høstet enorm kritikk, ikke minst blant Arbeiderpartiets egne i Trøndelag, hvor senteret skal bygges.

Kort tid etter måtte fiskeri- og havbruksminister Bjørnar Skjæran (Ap) gjøre helomvending på en pressekonferanse. Senteret skal bygges nå likevel.

Hele prosessen bærer preg av dårlig kommunikasjon internt i Arbeiderpartiet, og tok mye tid og oppmerksomhet å håndtere.

Ap-nestleder Bjørnar Skjæran var et ubeskrevet blad da han i fjor deltok på et nachspiel som var etterforsket for brudd på gjeldende smittevernregler.

På et fylkesårsmøte i Nordland Arbeiderparti var han til stede på et hotellrom med åtte andre etter møteslutt. Der drakk de vin og øl.

Skjæran ble etterforsket av politiet og statsadvokaten, som begge konkluderte med at det ikke forelå brudd på smittevernreglene. Likevel skapte det mye negativ oppmerksomhet rundt den relativt ferske Ap-nestlederen.

«Nå er det vanlige folks tur» er det etter hvert svært kjente slagordet til Arbeiderpartiet. At et politisk slagord er så innarbeidet i dagligtalen (i hvert fall blant pressen) bør jo vanligvis være et godt tegn.

For regjeringen og for velgerne fungerer dette heller som en stadig påminnelse på hva regjeringen ikke får helt til. Det er slagord det har vært altfor lett for opposisjonen å harselere med. Du må nok være spinndoktor i Arbeiderpartiet for å hevde at dette ikke var en tabbe.

Trygve Slagsvold Vedum lovet før valget å ta et oppgjør med Oslo-eliten, som han mente levde i sin egen boble. Et par måneder etter han ble finansminister, ansatte han tidligere Ap-leder og statsminister Jens Stoltenberg i jobben som ny sentralbanksjef.

I tiden før var det avdekket hvordan det hadde foregått en rekke middagsselskaper med blant annet oljefond-sjef Nikolai Tangen der Stoltenbergs kandidatur hadde vært diskutert.

Utnevnelsen visste med all styrke at det er langt mellom liv og lære, også for Vedum.

PS: Sondre Hansmark er innvalgt som tredje vara til Stortinget for Venstre. Han er nå ansatt som kommentator i Dagbladet, utmeldt fra partiet og vil i tilfelle møte som uavhengig representant.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer