DEBATT

Oljeutvinning i Arktis

Hva betyr det egentlig, Erna?

Solberg og regjeringen legger til rette for ny oljeproduksjon langt inn i framtida, attpåtil i sårbare Arktis. Reaksjonene fra verdenssamfunnet er harde.

KLIMASØKSMÅLET: Når Erna Solberg og regjeringen ikke evner å følge opp sine egne forpliktelser, så håper vi domstolen gjør det. For hva er poenget med alle de fine ordene hvis de faktisk ikke betyr noen verdens ting, spør innsenderne. Foto: Fredrik Hagen / NTB
KLIMASØKSMÅLET: Når Erna Solberg og regjeringen ikke evner å følge opp sine egne forpliktelser, så håper vi domstolen gjør det. For hva er poenget med alle de fine ordene hvis de faktisk ikke betyr noen verdens ting, spør innsenderne. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Ved å skrive under på Parisavtalen har statsministeren vår tatt verden i hånda og lovt dyrt og hellig at Norge skal gjøre det vi kan for unngå katastrofale klimaendringer. Nå åpner hun for massiv oljeleting i sårbare Arktis. Betyr ikke de forpliktende ordene noen ting?

Erna Solberg omtaler klimakrisa som «vår tids største utfordring» og strør rundt seg med ord som grønt skifte, omstilling og bærekraft. Men hva betyr egentlig ordene i praktisk handling?

Dessverre lite, statsministerens fine ord er det vi i miljøbevegelsen kaller «grønnvasking». Grønnvaskere snakker høyt om å ta vare på miljøet uten å handle på en måte som gjør dette i praksis. Det er en taktikk som store selskaper og ledende politikere bruker for å framstille seg som bedre enn de faktisk er.

Nylig lyste regjeringen ut 125 nye oljeblokker i Barentshavet, flere av dem i den såkalte iskantsonen. Det fantastiske naturmangfoldet her er ekstra sårbart for både oljeutslipp og klimaendringer.

Ved å skrive under på Parisavtalen har Norge forpliktet seg til å jobbe for å begrense verdens temperaturøkning til 2 grader og bestrebe oss til maks 1,5 grader. Men hva betyr dette i praktisk handling?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer