Hva er det med golf?

Golf blir det neste. Hele handikapsystemet i denne sporten er jo som skapt for politisk metaforbruk.

- Er det noen av hullene som passer deg spesielt bra?- Ja, jeg liker meg veldig godt på 7, 8, 9 og 10, sier Suzann.- Det er hull som stemmer for meg, og to av dem er par fem som jeg kan gå på i to.

Innlysende, ikke sant?

Det norske golfesset Suzann Pettersen uttalte seg om sine favoritthull på banen i Evian-les-Bains i Dagbladet i går. Hun kan altså klare seg med to slag fram til greenen, som er plenen rundt hullet, dermed kan hun få ballen på plass med færre enn fem slag. Det er ikke lett. Men dersom Suzann fortsetter å fare opp i verdenstoppen i golf, og denne sporten fortsetter å bre seg som svartedauden på 1300-tallet, må vi lære oss dette. Det varer ikke lenge før vi får nye sportsmetaforer fra golf.

  • På den annen side kan vi nå glemme «vekslingsside», «buljongpar» og «etter skjema». Ingen husker lenger opphavet til disse uttrykkene. Lengdeløp på skøyter er nå like utbredt som golf var her i landet for en generasjon siden.Det er viktig å være oppdatert på sportssendingene. For å lese en politisk kommentar må man ane så mye om fotball at man vet hva det betyr «å legge ballen død» eller «å få gult kort», for ikke å snakke om «å gjøre et selvmål». Fra boksesporten er det åpenbart hva som skjer når man er «nede for telling» eller «kaster inn håndkleet», og alle som har sett et hopprenn vet at det ikke er noe særlig «å lande på kulen».
  • Golf blir det neste. Hele handikapsystemet i denne sporten er jo som skapt for politisk metaforbruk. Med den farten golf vokser, vil uttrykkene være allemannseie i løpet av kort tid.
  • Golf må være avhengighetsskapende, på linje med heroin. Ellers helt normale mennesker står opp klokka fem om morgenen for å rekke noen runder golf før jobben. Gutter i framslengalderen ønsker seg golfutstyr til 16-årsdagen. Golfere reiser verden rundt for å finne det perfekte hull. I et intervju med reklameguruen Kjetil Try leste jeg at han hadde hatt et fint sabbatsår, men etter at han hadde begynt å spille golf, beklaget han nå all den tida han ikke hadde brukt på golfbanen.
  • I min oppvekst i Trondheim var det urkomisk å spille golf. Selve ordet ble alltid ledsaget av en hånlatter. Nå er det 140 golfklubber med 85000 spillere i Norge. Det er 99 golfbaner, deriblant i Porsanger, på Stord og i Groruddalen. Det er bare å se i øynene, golf er blitt en folkesport. Det må få språklige konsekvenser.
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.