KOMMENTARER

Atle Antonsen og Sumaya Jirde Ali

Hva gjør du nå, Atle?

Henlagt eller ei, hvordan skal Atle Antonsen fikse det han har føkka opp?

Comeback: Atle Antonsen er tilbake på «Misjonen» P4 fredag. Foto: NTB
Comeback: Atle Antonsen er tilbake på «Misjonen» P4 fredag. Foto: NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det er to måneder siden nå. To måneder siden Sumaya Jirde Ali gikk ut på Facebook og fortalte om kvelden hun støtte på Atle Antonsen på en bar i Oslo. To måneder siden folkeopinionen vendte seg mot en av landets største kjendiser. To måneder siden innboksen til Sumaya Jirde Ali eksploderte i hatmeldinger. To måneder siden Atle Antonsen knapt orket å gå ut av huset. To måneder siden Sumaya Jirde Ali ikke kunne dra til Bergen for å delta på premieren av sitt første teaterstykke. To måneder siden Atle Antonsen trakk seg fra «Kongen befaler». To måneder siden livet til to mennesker som er vant til å manøvrere i offentligheten tok en annen retning. Gikk til helvete for en stund.

Det er også to måneder siden politianmeldelsen mot Atle Antonsen ble henlagt første gang.

Og nå er han tilbake.

Men hvor er hun?

I går så jeg «Nytt på nytt» fra 18. november 2022 på nytt. Det er sannsynligvis den beste episoden av «Nytt på Nytt» noensinne. Atle Antonsens venner dundrer inn i det vanskelige fra første vits. De tar tyren ved hornene, setter halen på grisen. Jeg talte minst ti Atle-Antonsen-er-rasist-vitser. Johan Golden ler så tårene triller. Eller kanskje det bare er tårene som triller.

«Nytt på nytt» luftet ut det nasjonale skittentøyet. Tok tak i det nasjonale traumet det er når en av landets mest folkekjære komikere oppfører seg som en rasist på byen. Ved å vise ham absolutt ingen nåde, var det «Nytt på nytt» som åpnet for at Atle Antonsen skulle kunne komme tilbake. Det hadde jo vært «spesielt», som Bård Tufte Johansen sa, om Johan Golden, «den eneste flerkulturelle i P4», skulle miste jobben på grunn av rasisme.

Men hjalp det egentlig Sumaya Jirde Ali?

Hvordan hjalp det egentlig Sumaya Jirde Ali?

Spørsmålet nå er ikke om det er for tidlig for Atle Antonsen å komme tilbake. Spørsmålet er hva han kommer til å gjøre for å bøte på det som har skjedd. Ikke overfor folk og fe og gud og hvermann, men overfor hun som opplevde at Atle Antonsen sa at hun var «for mørkhudet til å være» på et utested i Oslo. Som bar på det i tre uker. Som til slutt ikke kunne gjøre noe annet enn å si ifra.

Som for to måneder siden endte med å si opp jobben som redaktør av Fett.

Det var Atle Antonsen som trampet i klaveret. Det var Sumaya Jirde Ali som ble angrepet av en tsunami av dritt.

Politisaken kan være så henlagt den bare vil. Atle Antonsen kan være så lettet han bare vil over at påtalemyndighetene trodde på at det var et «forsøk på spøk». Men faktum er at Atle Antonsens hårreisende og uakseptable oppførsel på byen har konsekvenser for andre enn ham selv. På fredag er han tilbake i «Misjonen» på P4. Jeg er sikker på at han, som i episoden av «Nytt på nytt», kommer til å dundre inn i temaet, vil legge seg flat, be om unnskyldning, vise seg selv ingen nåde.

Spørsmålet er om det er nok. Spørsmålet er hva som eventuelt ville vært nok.

Spørsmålet er: Hva gjør du nå, Atle?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer