KOMMENTARER

QAnon og konspirasjonsteorier:

Hva kan gjøres med konspirasjonsteoretikerne?

Det er nesten umulig å få de som tror på konspirasjonsteorier til å snu, fordi den som argumenterer mot, fort oppfattes som en del av konspirasjonen. Men det finnes håp.

KREVENDE: Når konspirasjonsteoretikere og de som prøver å få dem til å tenke annerledes skal snakke sammen, er det umulig å møte på halvveien. Her er Jacob Anthony Chansley, også kjent Jake Angeli - kanskje enda bedre kjent som «QAnon-sjamanen», utenfor - og før - Kongressen-stormingen. Foto: NTB
KREVENDE: Når konspirasjonsteoretikere og de som prøver å få dem til å tenke annerledes skal snakke sammen, er det umulig å møte på halvveien. Her er Jacob Anthony Chansley, også kjent Jake Angeli - kanskje enda bedre kjent som «QAnon-sjamanen», utenfor - og før - Kongressen-stormingen. Foto: NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Etter krisen kommer selvransakelsen — kanskje ikke hvis du er Donald Trump, men hvis du er de fleste andre. Stormingen av kongressbygningen i Washington D.C. av tusenvis av Trump-tilhengere, rasende på grunn av et ikke-eksisterende tilfelle av valgfusk, var en slik hendelse som kan få både samfunn og enkeltpersoner til å gå i seg selv.

Både i USA og her stilles spørsmål om hvordan det kunne gå så langt. Hva «vi», vi som har sett med stigende uro på hvordan presidentens tilhengere har blitt stadig mer desinformert, kunne gjort. Men hva kunne egentlig vært gjort? Og hva kan egentlig gjøres?

Konspirasjonsteorier som QAnon, som går ut på at Trump jobber i hemmelighet for å bryte ned en hemmelig, satanistisk pedofiliring bestående blant annet av fremstående demokratiske politikere, er ikke bare ødeleggende for tilliten til de politiske institusjonene. Den river også familier i fillebiter. Det er etter hvert blitt mange vitnesbyrd fra fortvilte amerikanere som har sett ektefeller, søsken og foreldre synke ned i konspirasjonshullet, i den grad at det ikke lenger er mulig å ha normale samtaler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer