KOMMENTARER

Smitten i skolene:

Hva må egentlig til?

Skolen har 107 nye covid-smittede på to uker. Rektor bønnfaller offentlig om å få innføre digital undervisning, men får nei.

STERKE POLITISKE SIGNAL: Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) er byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo. Byråden vil ha fysisk undervisning. Bydelsoverlegene innfrir ønsket. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
STERKE POLITISKE SIGNAL: Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) er byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo. Byråden vil ha fysisk undervisning. Bydelsoverlegene innfrir ønsket. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Hver sjette elev og 12 ansatte på Smestad skole har de siste to ukene testet positivt for covid-19. Søsken av de syke barna holdes hjemme for å hindre smittespredning. Andre elever holdes hjemme i frykt for smitte. Smitteutviklingen er uten noe klart mønster. Massetesting har ikke hindret spredning. Rektor har innført de tiltakene han kan, alle juleavslutninger og aktiviteter på tvers av klassene er avlyst. Han ønsker seg digital undervisning fram til jul, men det får han ikke lov til å innføre.

- Det er en ganske ekkel situasjon, sier Anton Rygg til Dagbladet.

Ett av de smittede barna på Smestad er min datter. Jeg har venninner som er smittet av sine barn. Og jeg kjenner flere foreldre ved skolen som holder sine barn hjemme. Ingen av disse barna får nå undervisning. Bemanningssituasjonen er så prekær at klasser sendes hjem av mangel på vikar. Flere lærere har uttrykt frykt for å bli smittet og takknemlighet over rektors uttalelser til pressen.

Hvis Smestad skole lå i Stavanger, Larvik eller Sandefjord, ville den vært på gult nivå. Om den lå i Bergen, ville den nok blitt stengt. Skoleeier har plikt til å drive smittevernfaglig forsvarlig og kommuneoverlegene har rett til å innføre strenge tiltak og stenge skoler ved behov. Over hele landet raser nå debatten om tiltak i skolen og om skolene bør stenge før jul for å få smitten under kontroll. Skolene i Indre Østfold har hjemmeskole de siste dagene før jul. Ålesund-skolen tar tidlig juleferie, Høyre ønsker det samme i Oslo. Skolenes Landsforbund krever gult nivå på alle skoler, Utdanningsforbundet peker på at vi også har en bemanningskrise. I Danmark tar alle skolene tidlig juleferie fra onsdag - og alle barn mellom 5 og 11 år tilbys vaksine før nyttår.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.