KOMMENTARER

Smitten i skolene:

Hva må egentlig til?

Skolen har 107 nye covid-smittede på to uker. Rektor bønnfaller offentlig om å få innføre digital undervisning, men får nei.

STERKE POLITISKE SIGNAL: Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) er byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo. Byråden vil ha fysisk undervisning. Bydelsoverlegene innfrir ønsket. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
STERKE POLITISKE SIGNAL: Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) er byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo. Byråden vil ha fysisk undervisning. Bydelsoverlegene innfrir ønsket. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Hver sjette elev og 12 ansatte på Smestad skole har de siste to ukene testet positivt for covid-19. Søsken av de syke barna holdes hjemme for å hindre smittespredning. Andre elever holdes hjemme i frykt for smitte. Smitteutviklingen er uten noe klart mønster. Massetesting har ikke hindret spredning. Rektor har innført de tiltakene han kan, alle juleavslutninger og aktiviteter på tvers av klassene er avlyst. Han ønsker seg digital undervisning fram til jul, men det får han ikke lov til å innføre.

- Det er en ganske ekkel situasjon, sier Anton Rygg til Dagbladet.

Ett av de smittede barna på Smestad er min datter. Jeg har venninner som er smittet av sine barn. Og jeg kjenner flere foreldre ved skolen som holder sine barn hjemme. Ingen av disse barna får nå undervisning. Bemanningssituasjonen er så prekær at klasser sendes hjem av mangel på vikar. Flere lærere har uttrykt frykt for å bli smittet og takknemlighet over rektors uttalelser til pressen.

Hvis Smestad skole lå i Stavanger, Larvik eller Sandefjord, ville den vært på gult nivå. Om den lå i Bergen, ville den nok blitt stengt. Skoleeier har plikt til å drive smittevernfaglig forsvarlig og kommuneoverlegene har rett til å innføre strenge tiltak og stenge skoler ved behov. Over hele landet raser nå debatten om tiltak i skolen og om skolene bør stenge før jul for å få smitten under kontroll. Skolene i Indre Østfold har hjemmeskole de siste dagene før jul. Ålesund-skolen tar tidlig juleferie, Høyre ønsker det samme i Oslo. Skolenes Landsforbund krever gult nivå på alle skoler, Utdanningsforbundet peker på at vi også har en bemanningskrise. I Danmark tar alle skolene tidlig juleferie fra onsdag - og alle barn mellom 5 og 11 år tilbys vaksine før nyttår.

I Oslo er smitten klart høyest i landet, og aldersgruppen mellom 6 og 12 år har klart størst andel smittede. Her er alle skoler på grønt nivå. Kommunen har en ubrukt verktøykasse med tiltak de kan bruke for å bremse smitten.

Hva er egentlig smittevernfaglig forsvarlig? Hvis ikke situasjonen på Smestad skole, med 107 smittede på to uker, er ille nok til å innføre tiltak - hva skal egentlig til? Og hvordan er prosessen rundt vurderingene av situasjonen på hver enkelt skole? Bestemmer bydelsoverlegen dette alene, eller i samråd med byrådsavdelingen eller kommuneoverlegen?

Siden fredag har jeg forsøkt å finne ut av dette. Jeg har kontaktet bydelsoverlegen, kommuneoverlegen, bydelsdirektøren, byrådslederens kontor, byrådsavdelingen for oppvekst og kunnskap, byrådsavdelingen for eldre, helse og frivillighet og bydelens avdelingsdirektør for helse og mestring. De fleste av disse i flere runder. I tillegg har jeg hatt flere samtaler med personer med kjennskap til prosessen i Oslo og andre om hvordan dette fungerer i andre kommuner. Jeg har stilt en rekke konkrete spørsmål, men det har vært vanskelig å få klare svar.

Terskelen for å stenge skoler er og bør være høy. Oslo har mange barn som minst av alt ønsker seg lengre ferie til jul. Utsatte barn har blitt ekstra utsatt gjennom pandemien, for mange av disse barna er skolen et fristed. Det er også svært stor forskjell på hvor godt digital undervisning har fungert på forskjellige skoler. Mens Smestad er en heldigital ipad-skole, har Grefsen levert ut papirbunker med hjemmearbeid til barna. Begge disse skolene er i områder med ressurssterke familier, med mange foreldre på hjemmekontor som har mulighet til å hjelpe barna med skolearbeidet. Evalueringene etter rødt nivå er der derfor gode. Slik er det ikke alle steder i byen. Forrige skoleår fikk norske skolebarn et dårligere tilbud enn de ellers har krav på.

De politiske signalene fra kunnskapsminister Tonje Brenna og Oslos byråd for oppvekst og kunnskap Sunniva Holmås Eidsvoll er derfor krystallklare: Skolene skal holdes åpne i så stor grad som mulig. Brenna slår fast at kommuner som vil ta tidlig juleferie må ta igjen de tapte dagene i vårsemesteret. Eidsvoll peker også på at hjemmeskole vil føre til at mange foreldre må være hjemme.

Selv om svært mange barn nå blir smittet, blir de stort sett lite syke. Alle foreldrene har for lengst fått tilbud om vaksiner, så også de blir sjeldent alvorlig syke. Situasjonen er derfor helt annerledes enn den var for et år siden. Kanskje bør smitten slippes løs i skolene. Likevel hører du ingen ansvarlige myndigheter, verken politiske eller helsefaglige, argumentere for at dette er det riktige å gjøre.

På byrådslederens pressekonferanse tirsdag kveld understreket Raymond Johansen at bydelsoverlegene har alle fullmakter, også til å stenge skoler ved behov. Men byrådet må ta mye av ansvaret for at bydelsoverlegene vurderer det smittevernfaglige så annerledes enn andre kommuneleger.

Formelt sett er det bydelsoverlegen alene som bestemmer denne typen inngripende tiltak, og bydelsoverlegen i Bydel Ullern har gjort denne konkrete vurderingen i samråd med kommunens smittevernoverlege. Men bydelene i Oslo er også i løpende kontakt med både helseetaten og byrådsavdelingen - og følger det de mener er føringer fra kommunen sentralt. Byråden vil ha fysisk undervisning. Bydelsoverlegene innfrir ønsket.

Søndag kveld bekreftet bydelsdirektør Marie Anbjørg Joten til meg at det mandag likevel skal gjøres en ny vurdering av om ytterligere tiltak skal gjennomføres ved Smestad skole. Som forelder er jeg selvsagt spent på utfallet. Jeg misunner ingen å ta disse avgjørelsene.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer