Arild Hermstad vant kampen om å bli ny MDG-leder med én stemme. 102 landsmøtedelegater ville ha ham, mens 101 delegater stemte på motkandidat Kristoffer Robin Haug. Én person stemte blankt.
Hermstad kunne knapt fått en dårligere start som partileder. Halvparten av partiet foretrekker noen andre enn ham – og det var tross alt ikke en profilert politiker, men en ukjent opprører.
For litt over tre måneder siden trakk Une Bastholm seg overraskende som MDG-leder. Nestleder Arild Hermstad ble hennes vikar i månedene som fulgte. I dag, på MDGs ekstraordinære landsmøte, ble han også formelt valgt som partiets nye leder.
Det burde være en tornefri vei, men det var det ikke. Kristoffer Robin Haug, som er MDG-politiker i Viken, ville ikke la han vinne uten kamp. Det var aldri særlig sannsynlig at Haug skulle vinne, men han stilte nå likevel.
Likevel klarte Haug på overraskende vis å dele MDG-landsmøte i nesten to like deler ved valg av ny partileder. Han gjorde det bedre enn de aller fleste forestilte seg, men tapte så vidt.
Da står Hermstad igjen som en skadeskutt leder. Store deler av partiet har vist at de helst ønsket en annen kandidat, og kanskje til og med en annen retning.
Det er dårlig nytt for et MDG som fortsatt sliter med å finne seg selv. Etter det skuffende valgresultatet ved stortingsvalget i fjor, der MDG havnet noen få tusen stemmer unna sperregrensen, ble det satt ned en havarikommisjon som skulle forklare valgnederlaget:
«Vi ble for krasse og framsto som kompromissløse (...) Det var vanskelig å heie på oss, enten fordi konkurrenter var mer likandes, eller fordi vi framsto som for radikale, umodne eller ensporede».
Det var Hermstad selv som ledet havarikommisjonen.
Det ser ut som den lærdommen ble kortvarig. MDG har ikke virket mindre kompromissløse de siste månedene, selv med Hermstad som partileder.
Hvis du ser på partiets alternative forslag til statsbudsjett som ble lagt fram forrige uke, vil partiet for eksempel bryte handlingsregelen, og gi bort 1900 milliarder kroner av oljefondet til et solidaritetsfond.
MDG skal alltid gå lengst. Det gir dem riktignok medieoppslag, men det gjør også at man kan havne litt på utsida av den ordentlige politiske debatten.
Politikk er det muliges kunst, og MDG foreslår litt for ofte ting som er umulig å få gjennomslag for på Stortinget. For velgere som er opptatt av gjennomslag, og ikke bare prinsipper, kan det være utfordrende.
Kristoffer Robin Haug solgte seg selv inn som en bredere og mer pragmatisk politiker. Halvparten av landsmøte uttrykte et ønske om den retningen. Det må Hermstad nok ta hensyn til. For at MDG skal finne seg selv, må Hermstad først finne sin egen stil. Det begynner å haste.
PS: Sondre Hansmark er innvalgt som tredje vara til Stortinget for Venstre. Han er nå ansatt som kommentator i Dagbladet, utmeldt fra partiet og vil i tilfelle møte som uavhengig representant.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!