Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Hva om Bislett ikke blir revet?

Hva om Oslos ordfører er en spøkefugl? Hva om hans prøvesprengning av Bislett stadion nyttårsaften i fjor bare var en «practical joke?»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kanskje Per Ditlev-Simonsen, med en zenmesters sans for drastisk agering, ville provosere fram en forståelse av hvilken sær handling det skulle være å rive det anlegg som i 1999 av det internasjonale fagbladet Sports Illustrated ble kåret til Europas flotteste idrettsarena - der nettopp de nære tribuner, plasseringen i et byområde og publikums jubel ble fremhevet ved et anlegg som, skriver bladet, «driver løperne fram på usynlige vinger». Sprint-vinnerne Tim Montgomery og Marion Jones sa det samme i sommer (VG 15.7.): Vi kommer tilbake, om dere lover å ikke rive Bislett!

Dyrt

Oslo kommune, ved friluftsetaten, legger i disse dager fram «Konsekvensutredning 2001» for Bislett stadion, der hovedpoenget alt er tatt opp i mediene: Prisen for et nybygd stadion (med riving av det nåværende) anslås til 670 millioner kroner. «Pluss prisstigning i minst fem år. Pluss uforutsette overraskelser. Med andre ord, nærmere 800 millioner,» skriver Oslo-journalisten Hilde Lundgaard, som allerede i overskriften tilkjennegir sin mening: «Dropp super-Bislett» (Aftenposten aften 7.11.).

Et avklarende moment er at statens støtte til totalsanering vil begrense seg til 50 millioner kr, utfra argumentet at «det er andre tider» og at «store konkurranseanlegg ikke er prioritert» (Aftenposten 1.11.). «Idretten får ikke i pose og sekk. Støtten til Bislett går på bekostning av støtte til anlegg for bredde, barn og ungdom» (Aftenposten 2.11.).

Dette statlige anslag blir å lese utfra Miljøverndepartementets brev av 15.12.2000 til Oslo kommune, der man ber om at en alternativ rehabiliteringsplan legges fram. Brevet antyder at klubbhus/hovedtribune kan rives, mens det øvrige stadionanlegg beholdes.

Nasjonal verdi

Dette er i tråd med Riksantikvarens uttalelse av 12.1.1999 om Bislett stadion som et anlegg «med betydelige arkitektoniske kvaliteter» som det er «av nasjonal verdi å bevare for ettertiden».

I konsekvensutredningen er utarbeidet et «mellomalternativ», som følger den føring departementets brev gir. Det oppsiktsvekkende er at kommunen har latt dette alternativ utarbeides av samme firma som står for totalsaneringsprosjektet. Med andre ord: Møllers Tegnestue er blitt bedt om å utarbeide et rivalutkast til sitt eget vinnerutkast.

Her har man knapt lagt vinn på å finne de beste kompromisser. Internasjonale mål på en fotballbane krever minimum bredde 64 meter. (Dagens Bislett er på 63,5.) Mellomalternativet opererer konsekvent med bredde 68 meter (som fotballfolket har bedt om). Ved å spare fire meter her kunne man ha fått til en smidigere tribuneløsning. Prisen for dette alternativet er likevel så høy at det trolig utelukker seg selv: 546 millioner kroner.

Tilbake står «0-alternativet», med en generell rehabilitering av eksisterende anlegg, nybygd hovedtribune, refundamentering av Store stå, istandsetting av fasader, modernisering av garderobe- og sanitærforhold, tilpasset handikaptilgjengelighet, m.m. Pris 183 millioner kroner.

Åpen debatt

Ved alle alternativer er det snakk om at Bislett igjen skal bli et helårsanlegg. Ved vinterbruk heter det: «Det som er utredet nå, er etablering av kunstfrossent mosjons- og fritidsanlegg for skøyter på løpebanene for friidrett, og/eller deler av Sofies plass (...) Skøyteisen kan brukes til lek og trening, og vil ikke medføre noen form for stevner.»

Dette gjelder ved totalsanering. For 0-alternativet heter det, foruroligende: «Ved nytt banedekke vil det utredes hvorvidt det er hensiktsmessig med kunstis for mosjonsbruk.»

Hva skøytefolket nå utvetydig må kunne kreve, er en heldekkende isflate inne på stadion, basert på kunstisanlegg. Det er vilkåret for at Bislett skal bli hva Oslo bystyre har bedt om: en idrettsarena til bruk både sommer og vinter.

Det fins mangt mer å si i denne sak. Kommunen inviterer til informasjonsmøte i klubbhuset på Bislett i kveld kl. 20. Det er viktig med en åpen debatt.

Hele Norges coronakart