DEBATT

Oljeboring i Arktis

Hva skal oljefeltet hete?

Et oljefelt som skal være med og smelte polarisen, er oppkalt etter den norske polfareren Oscar Wisting. Kanskje skulle vi heller navngi plattformer og oljefelt etter de ansvarlige i arbeidet med å forlenge verdens mest skadelige og uansvarlige industri?

ISENS MENN: Roald Amundsen (t.v.) nådde sydpolen i desember 1911 sammen med (fra venstre) Oscar Wisting, Sverre Hassel og Helmer Hansen, i tillegg til Olav Bjaaland som tok bildet. Foto: AFP / NTB
ISENS MENN: Roald Amundsen (t.v.) nådde sydpolen i desember 1911 sammen med (fra venstre) Oscar Wisting, Sverre Hassel og Helmer Hansen, i tillegg til Olav Bjaaland som tok bildet. Foto: AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Wisting-feltet ble først ansett for å være ulønnsomt, men med Corona-gavedryss fra staten på skattebetalernes regning, kan det nå starte opp likevel.

Feltet ligger i et svært sårbart område, hvor det aldri burde blitt boret etter olje. Samfunnsøkonomisk er prosjektet en tikkende bombe som kan påføre staten store kostnader, men på grunn av de generøse subsidiene, kan Equinor likevel gå i pluss.

Denne typen pengedryss til klimafiendtlig aktivitet, som vil forlenge oljealderen og sette det grønne skiftet på pause, gjøres mulig blant annet fordi man ved navngivning av plattformer og oljefelt, driver en omfattende grønnvasking – eller kanskje snarere heltevasking – av prosjektene.

Polfarere, krigshelter og sagakonger brukes over en lav sko for å legitimere en virksomhet som våre barnebarn vil dømme oss hardt for ikke å ha startet avviklingen av for lenge siden.

Her er en idé, som jeg håper navneavdelingen i Olje- og energidepartementet tar til seg:

Begynn å gi plattformer og oljefelt navn etter de virkelige «heltene» i arbeidet med å forlenge verdens mest skadelige og uansvarlige industri.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer