KOMMENTARER

Valget i USA

Hva skjer om han «vinner»?

Hva skjer hvis resultatet valgnatta tirsdag viser et knapt republikansk flertall, mens millioner av stemmer ennå ikke er talt opp? Vil Donald Trump utrope seg til vinner? Uten at han er det?

TAP ELLER SEIER: Donald Trump har ved flere anledninger unngått å svare på om han vil søre for en fredfull overføring av makt dersom han taper valget mot Joe Biden. Vil han nekta å gå av? Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Tidsskriftet The Economist - det mest prestisjefylte nyhetsmagasinet på engelsk - sier i sine prognoser at det er 96 prosents sjanse for at utfordreren Joe Biden vinner tirsdagens amerikanske valg. Det står mye på spill i dette valget. Ikke bare for USA og verden, men også for et tidsskrift som The Economist. Tidsskriftet baserer sine prognoser på et gjennomsnitt av de siste meningsmålingene, men korrigerer dette på delstatsnivå også for økonomi, helse, og andre spørsmål som er viktige for velgerne. Og det har også forsøkt å korrigere for det faktum at mange meningsmålere tok feil for fire år siden, da Trump overraskende vant. Derfor er fallhøyden svimlende for The Economist, hvis Trump skulle vinne.

Men likevel. Ingen tør å ta et nederlag for Trump for gitt. En grunn er at han til tross for unisone meningsmålinger om at han vil tape, fortsatt kan vinne. En annen er at han kan forsøke å manipulere seg til en seier hvis resultatet viser seg å være jevnt på valgnatta. Amerikanske observatører kaller det som kan skje på tirsdag natt, for en «Red Mirage» - en rød luftspeiling. Altså et valgresultat som tirsdag kveld viser et republikansk flertall i avgjørende vippestater, før forhåndsstemmer, poststemmer og alle stemmene i de store byene, ennå er talt opp.

Republikansk seierRepublikansk ledelseHelt jevntDemokratisk ledelseDemokratisk seierIngen data/uavklartSist oppdatert: 25.11.2020 17:28Kilde: DDHQ
Ingen data tilgjengelig enda

--

-- valgstemmer

Biden (n%)

n stemmer

Trump (n%)

n stemmer

Luftspeilingen er altså at det som kan se ut som en seier for Trump ikke er det, fordi man regner med at det er langt flere demokrater som har stemt tidlig, som har stemt per post, og som stemmer i de store byene, der det tar lenger tid å telle stemmene. Og mens Trump ennå kan ha et tilsynelatende flertall tidlig på kvelden i opptellinga tirsdag, så kan han benytte anledningen til å utrope seg som vinner. Og kanskje konservative TV-kanaler som Fox News vil gå god for denne manipuleringen, og støtte Trump i det som seinere på natta kan vise seg å være en del av Trumps arsenal av «alternative fakta».

Og vi har en oppskrift på det som kan bli borgerkrig-aktige tilstander, med væpnede grupper av hvite rasister som støtter Trump, og som vil aksjonere for å støtte sin «sannhet». Og grupper av væpnede svarte som vil aksjonere mot dem som støtter Trump. Da Trump i den første presidentdebatten 29. september ble presset om sin støtte til rasister, sa han dette om gruppa Proud Boys: «Trå tilbake, og vær klare.» Dette ble oppfattet som en støtteerklæring av den væpnede rasistgruppa.

Et uklart resultat er en situasjon som Trump lenge har beredt grunnen for. Han har konsekvent sagt at han ikke nødvendigvis vil respektere et nederlag. I stedet har han sagt: «Vi får vente og se.» Og han har beskrevet post-stemmer som «så lette å jukse med», og dermed beredt den ideologiske grunnen for at mange av dem i en gitt situasjon skal kunne forkastes.

Ved et jevnt resultat er det mange steder en slik situasjon kan utnyttes. Et av de mest åpenbare er byen Philadelphia i vippestaten Pennsylvania. Pennsylvania er en stat som Trump må vinne hvis han skal ha noen som helst sjanse til å kunne fortsette som president. Der leder Biden på meningsmålingene med fra fire til seks prosentpoeng.

Men i storbyen Philadelphia, hvor det bor mer en halvannen million mennesker, regner man med at rundt 70 prosent av velgerne stemmer demokratisk. Samtidig regner man med at så mange som 400 000 velgere i år vil stemme via posten, som Trump har karakterisert som «juksestemmer». Og i Pennsylvania begynner man ikke å telle opp post-stemmer før etter at valglokalene er stengt, og poststemmer som er avlagt, er gyldige også hvis de kommer inn tre dager etter valget, har delstatens rettssystem avgjort.

Her er bordet dekket for en trumpsk luftspeiling. Og for dyrking av trumpske «alternative fakta».

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer