Landslagsgutta er populære, men vil vi dem godt?
Nei! Det mente i alle fall fotballspilleren Mix Diskerud, da han valgte å spille for USA framfor Norge i 2013. Verken USA eller Norge var kvalifisert for det kommende VM på daværende tidspunkt. Likevel valgte Mix stjerner og striper, framfor det han opplevde som en negativ atmosfære her hjemme i Norge.
Han ga følgende forklaring: «Den fellesskapsfølelsen som så mange norske ideologer krangler med meg om, ser jeg lite til i praksis. Folk ønsker jo ikke hverandre godt engang.»
Et eksempel på hva Mix snakker om, er den lystige låten fra 2014 som ble hentet fram igjen da Serbia nylig ble for sterke: Vi ække med, av Morten Ramm.
Nordmenn viser altså skadefryd når Norge feiler i kvalifiseringer. Samtidig er det ingen idrettslag som får mer oppmerksomhet enn det norske herrelandslaget i fotball. Hvordan kan vi være kritiske til noen som er så «populære»?
Svaret ligger nettopp i fotballs popularitet. Den er med på å vende oss mot landslagsgutta.
Hvor populært er egentlig fotball i Norge? Svaret er krystallklart: Ekstremt populært. Frem til 2014 var vi regnet som verdens mest fotballgale nasjon i henhold til folketall, før vi ble skjøvet ned på andreplass av Island. Her er vi altså i verdenstoppen. Dette er bemerkelsesverdig, gitt at vi var nummer 44 på FIFA-rankingen ved forrige måling.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger