KOMMENTARER

Toppmøte i juni

Hva vil Biden med Putin?

Joe Biden møter Vladimir Putin i Geneve om snaue tre uker. Ikke fordi han så gjerne vil, men fordi han trenger ham, skriver Morten Strand.

EN UTSTRAKT HÅND: Joe Biden og Vladimir Putin møttes for ti år siden i Moskva. Nå møtes de igjen i Geneve. Foto: REUTERS / NTB
EN UTSTRAKT HÅND: Joe Biden og Vladimir Putin møttes for ti år siden i Moskva. Nå møtes de igjen i Geneve. Foto: REUTERS / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Da Joe Biden var visepresident under Barack Obama ville de to «resette» forholdet til Russland. Det gikk ikke så bra, for det ble aldri noe av håpet om å starte med blanke ark. I stedet endte det med at Obama beskrev den russiske presidenten Vladimir Putin som pøbelen bakerst i klasserommet som alltid hadde et påskudd til å finne på ny faenskap. Da Donald Trump var USAs president så hyllet han Putin som en «sterk leder» som han kunne gjøre business med. Det gikk heller ikke så bra, for Kongressen satte ned foten og vedtok sanksjoner som Trump sterkt imot sin vilje måtte akseptere.

Nå er det Bidens tur, nå som president, til å møte Putin. Møtet finner sted 16. juni i Geneve, og blir en utfordring for den presidenten i USA med størst utenrikspolitisk erfaring siden i hvert fall George Bush den eldre, på slutten av 1990-tallet. Dramaet rundt møtet blir dessuten forsterket. Samtidig med at sted og tidspunkt for toppmøtet ble offentliggjort, så kapret nemlig Putins - riktignok kompliserte - allierte, den hviterussiske presidenten Aleksandr Lukasjenko, et fly for å arrestere den opposisjonelle journalisten Roman Protasevitsj. Mye tyder på at russisk etterretning var involvert i operasjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer