En vurdering av russiske interesser og militære kapasiteter antyder at Russland ønsker NATO-sikkerhetsgarantier, framfor nok en krig i Ukraina. Man kan tenke seg at Russland ønsker direkte kontroll over det separatistkontrollerte øst-Ukraina.
Men området har ikke strategisk betydning på samme måte som Krim, og en inngripen vil underminere forsøk på å framstille separatismen som et lokalt fenomen uten russisk støtte. Samtidig har status quo fordeler: Ukrainsk Nato-medlemskap hindres og innflytelsen over separatistrepublikkene kan brukes som pressmiddel.
Mer ambisiøs ville en innmarsj ned mot Azovhavet i sør – f.eks. til havnebyen Marupol – vært. Enda mer ambisiøst ville en fullskala invasjon med siktemål mot for eksempel Kiev vært. Så hva har Russland å tjene på invasjon? Økonomisk ville Russland tapt stort på kort og mellomlang sikt. På lang sikt har også Putin-regimet et biologisk endepunkt.
Regimets popularitet økte etter Krim-anneksjonen. Men en større invasjon kan føre til tap av langt flere menneskeliv enn hittil. USA- og EU-sanksjoner ville blitt skjerpet, og NATO-land ville økt både forsvarsbudsjettene og det politiske presset. Med mulig unntak for separatistkontrollert Ukraina ville en okkupasjon også krevd store ressurser til sikkerhetstiltak overfor en fiendtlig innstilt befolkning.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger