DEBATT

Libya-bombingen

Hva visste de rødgrønne?

I 2011 ble Norge tilbudt libysk olje for å delta i NATOs regimeskiftekrig. Ti år etter at norske fly startet bombingen av Libya må Ap, SV og Sp fortelle hva de visste da Norge gikk til krig på falske premisser.

F-16: Statsminister Jens Stoltenberg på hovedflystasjonen i Bodø i mars 2011. Der berømmet han innsatsen for å få klargjort F-16 flyene på kort tid, før de ble sendt til innsats over Libya. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix
F-16: Statsminister Jens Stoltenberg på hovedflystasjonen i Bodø i mars 2011. Der berømmet han innsatsen for å få klargjort F-16 flyene på kort tid, før de ble sendt til innsats over Libya. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

For ti år siden gikk de første norske kampflyene på vingene for å slippe sin dødelige last over tettbygde strøk i Libya. Oppdragsgiveren var den rødgrønne Stoltenberg-regjeringa som 19. mars 2011 vedtok på SMS at Norge skulle gå til krig mot Libya.

Rødt er det eneste partiet på Stortinget som sa nei til Libya-krigen, og vi har siden 2011 kjempet i motbakke for å få alle fakta på bordet. Etter ti år med ansvarsfraskrivelse, feilinformasjon og tåkelegging, krever vi at Ap, SV og Sp legger alle kortene på bordet og at Stoltenberg forklarer seg for Stortinget om hva han visste da Norge gikk til krig på falske premisser.

Først litt om katastrofen de daværende regjeringspartiene må svare for: Da Norge gikk til krig var påskuddet å beskytte den libyske befolkningen. Men, som vanlig når vestlige land bruker menneskerettigheter for å gå til krig mot oljeland i Midtøsten, ble resultatet det motsatte. Tusenvis av uskyldige ble drept, enda flere skadd og millioner drevet på flukt.

NATOs libyske allierte begikk etnisk rensing mot mørkhudede libyere i et omfang som ifølge Human Rights Watch kan utgjøre forbrytelser mot menneskeheten. Libya ble et fristed for al-Qaida og IS, som kunne bruke landet som base for terrorangrep mot Europa, Afrika og Midtøsten. Trolig er Libya-krigen det mest ødeleggende vestlige overgrepet mot et afrikansk land siden kolonitida. Og Stoltenberg-regjeringa bidro med 588 bomber - ifølge VG den mest ødeleggende, brutale og dødelige bruk av militærmakt fra Norge siden andre verdenskrig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer