DEBATT

Covid-19

Hva visste helsemyndighetene?

Det er all grunn til å etterlyse hvor forberedt Guldvog og medarbeidere egentlig var da pandemien traff Norge.

TO MÅNEDER: Firer-gruppen av ledere visste om viruset i nesten to måneder uten noen som helst nasjonal, overordnet respons, skriver innsenderen. Her snakker helsedirektør Bjørn Guldvog, FHI-direktør Camilla Stoltenberg, statsminister Erna Solberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie med pressen 9. mars i år. Foto: Berit Roald / NTB
TO MÅNEDER: Firer-gruppen av ledere visste om viruset i nesten to måneder uten noen som helst nasjonal, overordnet respons, skriver innsenderen. Her snakker helsedirektør Bjørn Guldvog, FHI-direktør Camilla Stoltenberg, statsminister Erna Solberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie med pressen 9. mars i år. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Helsedirektør Bjørn Guldvog skriver i Aftenposten 27.4.21 at «vi burde vært enda bedre forberedt» når det gjaldt å håndtere oppstarten av pandemien i Norge. Koronakommisjonen mener at myndighetene var helt uforberedt på pandemien. Dette er to forskjellige historier.

Det er all grunn til å etterlyse hvor forberedt Guldvog og medarbeidere egentlig var da pandemien traff Norge. Ingen kunne unngå å få med seg følgende: 30. desember kom WHO med melding om atypisk pneumoni i Kina, 7. januar var coronaviruset isolert, 12. januar var det genetisk definert og produksjon av tester og vaksine kunne starte opp.

27. januar sto Guldvog selv på norsk dagsnytt og hostet i armkroken sin i beste sendetid som «tiltak» mot det nye SARS-lignende coronaviruset og fortalte at det influensalignende viruset overføres via «dråpesmitte innen en meter fra pasienten.» Hverken Guldvog eller andre visste da levetiden for viruset i miljøet og hvordan smitten skjedde.

Men vi visste ganske mye om den nære slektningen, SARS-1, fra utbruddet i Kina i 2003. Sars 1 ble overført mellom personer via kontakt- og luftsmitte som ble stoppet ved hjelp av kontakt-dråpe- og luftsmittetiltak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer