DEBATT

Legalisering

Hvem betaler prisen for jointen?

Venstres nestleder Abid Raja vil ha hasj i butikken. Det er dårlig nytt for barn og unge i Norge.

OMSTRIDT FORSLAG: Venstres Abid Raja har tatt til orde for legalisering av hasj. Det mener Per Vidar Kjølmoen fra Arbeiderpartiet er en dårlig ide. Foto: Nina Hansen
OMSTRIDT FORSLAG: Venstres Abid Raja har tatt til orde for legalisering av hasj. Det mener Per Vidar Kjølmoen fra Arbeiderpartiet er en dårlig ide. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er bare et drøyt år siden Venstre nedkjempet det verdikonservative Høyre fullstendig og fikk daværende statsminister Erna Solberg til å fremme et av de mest ytterliggående forslagene verden har sett i narkotikapolitikken. Bruk av alle typer narkotika, selv kokain og heroin, ble foreslått avkriminalisert, selv for barn og unge.

Nå går Venstres nestleder, Abid Raja, enda lenger. Han vil legalisere cannabis fullstendig. Forslaget betyr i praksis at det skal være mulig å kjøpe brød, ost og litt hasj på butikken, eventuelt at vi døper om vinmonopolet til vin- og narkotikamonopolet eller lager egne hasjbutikker.

I et intervju med Morgenbladet, forteller Raja videre at han ville tatt seg en joint hvis det var lovlig. Jeg tror at Raja har helt rett i at mange flere vil ruse seg på cannabis hvis det ble en lovlig vare du kunne kjøpe i butikken, og hasjbruk ble normalisert. Det er selve kjernen i hvorfor Rajas forslag er så dårlig. Raja gir i intervjuet inntrykk av at hasjbruk er blitt svært vanlig i Norge. Det er ikke riktig. Fire av fem ungdommer i Norge bruker ikke cannabis, viser ferske undersøkelser fra FHI. Nesten ingen andre land i Europa har så lav bruk av narkotika blant skoleelever, som i Norge. Så hvorfor i all verden foreslår Venstre et slikt dramatisk skifte i norsk narkotikapolitikk?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.