DEBATT

Legalisering

Hvem betaler prisen for jointen?

Venstres nestleder Abid Raja vil ha hasj i butikken. Det er dårlig nytt for barn og unge i Norge.

OMSTRIDT FORSLAG: Venstres Abid Raja har tatt til orde for legalisering av hasj. Det mener Per Vidar Kjølmoen fra Arbeiderpartiet er en dårlig ide. Foto: Nina Hansen
OMSTRIDT FORSLAG: Venstres Abid Raja har tatt til orde for legalisering av hasj. Det mener Per Vidar Kjølmoen fra Arbeiderpartiet er en dårlig ide. Foto: Nina Hansen Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er bare et drøyt år siden Venstre nedkjempet det verdikonservative Høyre fullstendig og fikk daværende statsminister Erna Solberg til å fremme et av de mest ytterliggående forslagene verden har sett i narkotikapolitikken. Bruk av alle typer narkotika, selv kokain og heroin, ble foreslått avkriminalisert, selv for barn og unge.

Per Vidar Kjølmoen Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Per Vidar Kjølmoen Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Nå går Venstres nestleder, Abid Raja, enda lenger. Han vil legalisere cannabis fullstendig. Forslaget betyr i praksis at det skal være mulig å kjøpe brød, ost og litt hasj på butikken, eventuelt at vi døper om vinmonopolet til vin- og narkotikamonopolet eller lager egne hasjbutikker.

TESTER: Thomas Seltzer, kjent fra «Trygdekontoret», tester medisinsk hasj i den nye dokumentaren «Cannabis» på NRK. Vis mer

I et intervju med Morgenbladet, forteller Raja videre at han ville tatt seg en joint hvis det var lovlig. Jeg tror at Raja har helt rett i at mange flere vil ruse seg på cannabis hvis det ble en lovlig vare du kunne kjøpe i butikken, og hasjbruk ble normalisert. Det er selve kjernen i hvorfor Rajas forslag er så dårlig. Raja gir i intervjuet inntrykk av at hasjbruk er blitt svært vanlig i Norge. Det er ikke riktig. Fire av fem ungdommer i Norge bruker ikke cannabis, viser ferske undersøkelser fra FHI. Nesten ingen andre land i Europa har så lav bruk av narkotika blant skoleelever, som i Norge. Så hvorfor i all verden foreslår Venstre et slikt dramatisk skifte i norsk narkotikapolitikk?

Hvis Norge over natta skulle gå fra restriktiv narkotikapolitikk til full liberalisering, ville nok mange gjort som Raja – begynt å ruse seg på cannabis. Det er godt dokumentert at cannabis kan ha skadevirkninger på et menneske, og verst er skadevirkningene for hjerner i utvikling – altså barn og unge. Arbeiderpartiet mener hjelp, ikke straff, er veien å gå for tunge rusmisbrukere. Bedre helsehjelp for disse gruppene kommer til å være kjernen i forslaget til rusreform som vi kommer til å legge fram. Men hasj i butikk er et dårlig forslag, også for dem.

Venstres radikale narkotikapolitikk har kraft i seg til å forandre det Norge vil kjenner. Aller mest utsatt er barn og unge - spesielt dem som allerede befinner seg i en sårbar livssituasjon. Derfor bør ikke Rajas forslag få støtte fra andre partier. I fjor gjorde Høyre er fullstendig knefall for Venstres liberale ruspolitikk. Har Høyre kraft nok til å si nei til Venstres liberaliseringsiver denne gangen?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer