DEBATT

Oppvekstrapport

Hvor er det vi svikter?

Det er et paradoks at vi i rike Norge, med alle forutsetninger for å gi barna våre den beste barndommen, likevel ikke greier dette.

UNICEF-RAPPORT: 65 prosent av norske barn svarer at de får være med på å bestemme mye hjemme. Men på skolen derimot oppgir bare 41 prosent at de får medvirke. Det plasserer oss på en 13. plass av 17. spurte land, skriver innsenderen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
UNICEF-RAPPORT: 65 prosent av norske barn svarer at de får være med på å bestemme mye hjemme. Men på skolen derimot oppgir bare 41 prosent at de får medvirke. Det plasserer oss på en 13. plass av 17. spurte land, skriver innsenderen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Selvmord, psykiske lidelser og overvekt holder seg høyt, eller øker, blant norske barn. Mobbetallene er fortsatt altfor høye og elevenes medvirkning for lav. Hvor er det vi svikter?

Ifølge en fersk UNICEF-rapport som har sammenliknet 41 rike EU- og OECD-land, rangerer Norge på topp på alle de seks faktorene som er avgjørende for å gi barn god livskvalitet: sosiale velferdsordninger, utdanning, helse, økonomi, samfunn og miljø. Danmark og Nederland er også blant topp-tre-landene, viser rapporten.

Og norske barn og unge er fornøyde: Rundt 80 prosent av norske barn oppgir at de har gode familierelasjoner og får støtte hjemmefra. Dette er den aller viktigste faktoren for at barna har det bra.

Norske barn har også svært gode sosiale ferdigheter. 82 prosent svarer at de greie å skaffe seg venner. Å ha nok plass til utelek i nabolaget påvirker også barns opplevde livskvalitet. 2/3 av norske barn sier de har dette, og at det gjør dem glade. Til sammenlikning oppgir bare 1/3 av koreanske barn at de har nok plass til utelek i nabolaget, og at det gjør dem tilfredse.

Men i mange rike land, som Norge, lider barn og unge av depresjon og angst, stress, overvekt, og en del sliter på skolen. I Norge er 27 prosent av barn og unge mellom fem og 19 år definert som overvektige. Det plasserer oss på 19. plass av 41 land. Dette tallet var det samme i 2016, og det er foruroligende.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.