DEBATT

Legalisering

Hvor fant Arbeiderpartiet sommervikaren?

Det er på tide at noen voksne kommer tilbake på jobb. Sommervikaren har spilt seg selv helt ut av debatten.

LOVLIG VARE: Når debatten baserer seg på fordommer, begynner retorikken å bli farlig skriver innleggsforfatteren. Bildet er fra en lovlig hasjplantasje i Thailand. Foto: AP Photo/Sakchai Lalit
LOVLIG VARE: Når debatten baserer seg på fordommer, begynner retorikken å bli farlig skriver innleggsforfatteren. Bildet er fra en lovlig hasjplantasje i Thailand. Foto: AP Photo/Sakchai Lalit Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
André Nilsen
André Nilsen Vis mer

Den hittil ukjente politikeren Per Vidar Kjølmoen lurer i Klassekampen på om «hasjtåken» har rammet redaksjonene som støtter Rajas holdninger til legalisering, men er det noen som famler i tåken er det han. Tåken av kunnskapsløse holdninger og selvtilfredshet. Dette er Arbeiderpartiets sommervikar på rusfeltet.

BLE STOPPET: Politiet grep inn da Alliansen for rettighetsorientert ruspolitikk avholdt en aksjon utenfor politihuset på Grønland i Oslo. Foto: Twitter Vis mer

Abid Raja satte fyr på debatten om legalisering av cannabis og håpet på en saklig tone. Per Vidar Kjølmoen sin påmelding i debatten har verken vært saklig eller berikende, tvert i mot. Kjølmoen tyr til stråmenn og forsøk på latterliggjøring av meningsmotstandere. Det er noe nesten fascinerende med det nye bunnivået til Arbeiderpartiet i rusdebatten. Det ville vært humoristisk hadde det ikke vært for at dette er virkeligheten vi må forholde oss til.

Sommerenes ruspolitiske talsperson for Arbeiderpartiet har i debatten om legalisering av cannabis blant annet klart å lire av seg at Solberg-regjeringens foreslåtte rusreform foreslo å avkriminalisere heroin for barn. Det er helt greit at Kjølmoen ikke er jurist, men en må kunne forvente at en stortingsrepresentant kjenner til konseptet kriminell lavalder.

Kjølmoen vet hva han gjør. Han overser bevisst det faktum at forskning ikke støtter straff som forebyggende verktøy for rusbruk verken blant unge eller voksne, og at det var kunnskapsgrunnlaget Solberg-regjeringen la til grunn for rusreformen. Arbeiderpartiet har vært tydelig på at den forskningen ikke betyr noe for de. Når forskningen ikke støtter hans holdninger tyr Kjølmoen til retorikk som er ment å latterliggjøre og skremme folk fra å lytte til kunnskapen. Problemet er bare at han gjør seg selv til latter.

Det er ikke bare i debatten om avkriminalisering at Kjølmoen tyr til skitne triks. Kjølmoen spekulerer også i om jointen blir sendt rundt i redaksjoner som er pro legalisering. Dette for å diskreditere deres meninger. Folk som bruker cannabis evner ifølge Kjølmoen ikke å reflektere rundt viktige samfunnsspørsmål og må ikke tas på alvor. Med det viser han at han ikke bare mangler kunnskap, folkeskikk og selvrespekt som debatterende politiker, men han proklamerer også egne fordommer mot brukere av cannabis.

Da begynner retorikken å bli ordentlig farlig. At ruspolitisk talsperson for statsministerens parti ikke evner å holde seg for god til å fremme stigmatiserende holdninger til den største brukergruppen av illegale rusmidler i Norge skaper ikke bare mistillit, men det kan i verste fall føre til politikerhat blant individer som allerede har lidd nok under systematisk stigmatisering, diskriminering og maktmisbruk fra myndighetene.

Brukere av illegale rusmidler har kjempet en lang kamp for å bli lyttet til på rusfeltet og tross rusreformens fall har ropene gitt gjenklang hos flere partier og ikke minst i rettsstaten. Ryddejobben er i gang og til og med Helseminister Kjerkol har tatt til orde for å skrote de ikke-kunnskapsbaserte ruskontraktene. Kjølmoens ytringer blir derfor som kalde gufs fra fortiden fra en som tydelig ikke følger med på utviklingen.

Kjølmoen er i utakt med både kunnskapen og samtiden og totalt blottet for evne til å reflektere rundt hva 50 år med straffpolitikk og totalforbud mot illegale rusmidler har ført til. Abid Raja peker på det opplagte når han ønsker legalisering av cannabis i Norge. Streng regulering med aldersgrenser for kjøp og salg av cannabis med kjent styrkegrad og nøktern informasjon til brukere på pakningsvedlegg som informerer særlig risikobrukere om potensielle skadelige bivirkninger. For ikke å snakke om skatteinnteker til fellesskapet fra lovlig omsetning, istedenfor en svart økonomi med norske kroner som forsvinner til kriminelle nettverk.

Enda viktigere for debatten om legalisering er det at Abid Raja står frem med sin bruk av cannabis i sin ungdomstid. Det bidrar til bevissthet og nyansering om hvem en bruker av cannabis er. Det krever mot å stå frem med slikt, for Kjølmoen er ikke den eneste som besitter fordommer mot cannabisbrukere, og bruk er som kjent fortsatt forbudt. Hadde Kjølmoen faktisk hatt innsikt i hvor mange som har brukt cannabis og som klarer seg helt fint, ville han ikke bekymret seg for rusvanene til norske journalister eller politikere, for den saks skyld. Noen blir til og med statsminister og deretter sjef for NATO.

Å bekymre seg for konsekvensene av legalisering er helt legitimt. Vi trenger en god debatt med ulike syn og perspektiver for å finne gode løsninger. Det vi ikke trenger er ytringer fra politikere i maktposisjoner som fokuserer på å sverte både journalister og brukergrupper de ikke har sansen for. Et slikt debattklima er uverdig og det hele blir tragikomisk når det kommer fra et parti som ofte har klaget på tonen i rusdebatten.

Sommeren er på hell og selv om været har vært deprimerende, i hvert fall for oss på Vestlandet, er det ingen grunn til at retorikken fra Arbeiderpartiet skal fortsette å være det. På tide at noen voksne kommer tilbake på jobb. Sommervikaren har spilt sin rolle. Faktisk har han spilt seg selv helt ut av debatten.

Fremover håper jeg Arbeiderpartiet heller setter seg inn i hvorfor søsterpartiet deres i Tyskland nå er med på å legalisere cannabis og at Støre & co bygger sine holdninger på kunnskap og fremmer disse på en saklig måte. For legger man fryktretorikken og følelsene til side er det ikke vanskelig å se at både avkriminalisering og legalisering med statlig regulering av cannabis er gode og fornuftige måter å gå inn i fremtiden på.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer