DEBATT

Intensivkapasitet:

Hvor går smertegrensen?

Dersom for mange pasienter trenger innleggelse på sykehus samtidig, kan det få helsetjenesten til å knele. Men hvor smertegrensen går for antall innlagte pasienter vil ikke politikerne eller helsemyndighetene svare på.

HVORFOR?: Dersom situasjonen er så prekær som man får inntrykk av gjennom mediene og i regjeringens uttalelser de siste dagene, hvorfor bruker vi ikke verktøyene vi har for å øke kapasiteten på sykehusene? spør kronikkforfatterne. Fra venstre: Helsedirektør Bjørn Guldvog, helseminister Ingvild Kjerkol (Ap), statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og direktør i FHI Camilla Stoltenberg under en pressekonferanse forrige uke. Foto: Heiko Junge / NTB
HVORFOR?: Dersom situasjonen er så prekær som man får inntrykk av gjennom mediene og i regjeringens uttalelser de siste dagene, hvorfor bruker vi ikke verktøyene vi har for å øke kapasiteten på sykehusene? spør kronikkforfatterne. Fra venstre: Helsedirektør Bjørn Guldvog, helseminister Ingvild Kjerkol (Ap), statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og direktør i FHI Camilla Stoltenberg under en pressekonferanse forrige uke. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Regjeringen har de siste dagene vært tydelig på at sykehusenes kapasitet, og især intensivkapasiteten, er styrende for hvordan coronapandemien håndteres.

Det er åpenbart at dersom for mange pasienter trenger innleggelse på sykehus samtidig, kan det få helsetjenesten til å knele. Men hvor mange pasienter som er for mange for sykehusene, ville ikke statsministeren, helseministeren eller Helsedirektoratet svare på i regjeringens pressekonferanse 30. november.

Kapasitetsutfordringer på sykehusene kan prinsipielt løses på to måter: Ved å redusere antallet pasienter som trenger sykehusbehandling, eller ved å øke sykehusenes kapasitet til å behandle pasienter.

Mediene rapporterer at intensivavdelinger og akuttmottak er «på bristepunktet», og «i knestående». Ifølge statsministeren den 30.november er realiteten nå «at kapasitet på intensiv er det avgjørende kriteriet for tiltak vi må fatte ute i samfunnet. Så hvis den hadde vært høyere – høyere kapasitet, så ville samfunnet hatt en større fleksibilitet».

Utspillene gir inntrykk av at man har gjort alt for å øke kapasiteten på sykehusene – at det ikke er mer å hente, og at vi derfor må vurdere å stenge ned. Men stemmer det?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.