DEBATT

Barnevern

Hvor mye skal et barn tåle?

Både barn og biologiske foreldre har en rett til familieliv, og det er viktig at det jobbes godt for gjenforening der dette anses som den beste løsningen. Men dette er ikke alltid tilfelle.

BELASTNING: Det kan se ut som om både EMD og Høyesterett i Norge mener det er greit at barn utsettes for en belastning gjennom samvær, så lenge belastningen ikke er urimelig. Dette kan være alvorlig for mange barn, skriver barneombudet. Foto: Shutterstock/NTB
BELASTNING: Det kan se ut som om både EMD og Høyesterett i Norge mener det er greit at barn utsettes for en belastning gjennom samvær, så lenge belastningen ikke er urimelig. Dette kan være alvorlig for mange barn, skriver barneombudet. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

De siste årene har det norske barnevernet fått stor oppmerksomhet i nyhetsbildet. Både nasjonalt og internasjonalt er det fremsatt til dels massiv kritikk, og vi har sett gjentatte mediesaker med foreldre som forteller sine erfaringer med det norske barnevernet. Barnets stemme kommer sjelden frem.

Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) har de siste årene avsagt flere dommer som har omhandlet det norske barnevernet, og Norge er dømt i flere av disse sakene.

Norge har blant annet fått kritikk for at barnevernet i større grad må legge til rette for at foreldre kan gjenforenes med barnet så snart som mulig etter en omsorgsovertakelse. Dette betyr at myndighetene må legge til rette for samvær på en slik måte at barnet kan tilbakeføres de biologiske foreldrene. EMD har i sine dommer fastslått at samvær likevel ikke kan fastsettes på en måte som utsetter barnet for urimelig belastning – det som kalles «undue hardship».

Høyesteretts storkammer behandlet våren 2020 tre saker etter barnevernloven, og viste til disse uttalelsene fra EMD. Høyesterett pekte blant annet på at dersom det i en sak er en målsetting at barnet skal gjenforenes med de biologiske foreldrene, så må samværet fastsettes slik at båndene mellom dem kan styrkes og utvikles. De gjentok at samværet ikke kan føre til en «urimelig belastning» for barnet. Det kan derfor se ut som om både EMD og Høyesterett i Norge mener det er greit at barn utsettes for en belastning gjennom samvær, så lenge belastningen ikke er urimelig. Dette kan være alvorlig for mange barn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer