DEBATT

Pandemi og beredskap

Hvordan forhindre en ny pandemi?

Å bygge bedre beredskap for å hindre en framtidig pandemi, er å styrke alle lands forsvar mot ulike trusler mot liv, folkehelse og miljø.

.Foto: Heiko Junge / NTB
.Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Hvordan kan Norge forhindre en ny pandemi? Dette var hovedspørsmålet som ble diskutert på G7 toppmøte i Storbritannia sist helg. Vi stilte spørsmålet til innlederne: Hvordan komme fra fine ord i rapportene til handling, og hva kan et land som Norge bidra med i denne prosessen?

På samme måte som den norske koronakommisjonen trekker fram at Norge ikke var forberedt, framhever tre internasjonale uavhengige utvalg at verden ikke var forberedt for koronapandemien.

Dette skjer på tross av en rekke tidligere rapporter som har påpekt det samme. «Global Preparedness Monitoring Board» (GPMB) som ledes av blant annet Gro Harlem Brundtland, advarte så seint som i 2019 at verden sto overfor en stor risiko ved et pandemiutbrudd i rapporten «A world at risk». Også panelet som vurderte responsen etter Ebola-pandemien i 2015 kom med en rekke anbefalinger som ikke er innfridd.

Alle tre utvalgene understreker viktigheten av å forstå verdens sårbarhet som et felles globalt anliggende. Å bygge bedre beredskap for å hindre en framtidig pandemi, er å styrke alle lands forsvar mot ulike trusler mot liv, folkehelse og miljø.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer