DEBATT

Muslimhets

Hvordan møter muslimer religiøs hets?

Muslimfiendtlige holdninger og hets er utbredt i Norge, men hva vet vi om muslimers reaksjoner?

VIRKNINGEN AV HETS: Vår studie viser at muslimers måter å respondere på hets på kan beskytte deres egenverd og religiøse identitet. Det kan også begrense virkningen av hets, skriver innsenderne. Bilde fra Sians «krenkefest» i Oslo i august, da Fanny Bråten rev i stykker en koran. Foto: Geir Olsen / NTB
VIRKNINGEN AV HETS: Vår studie viser at muslimers måter å respondere på hets på kan beskytte deres egenverd og religiøse identitet. Det kan også begrense virkningen av hets, skriver innsenderne. Bilde fra Sians «krenkefest» i Oslo i august, da Fanny Bråten rev i stykker en koran. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Regjeringens nye handlingsplan, og forskningen om muslimfiendtlighet, viser at negative fordommer mot muslimer er et stort problem. Likevel finnes det lite kunnskap om hvordan muslimer møter slik hets. I en ny studie av 90 unge muslimer undersøker vi dette.

Muslimer som utsettes for diskriminering reagerer ulikt, men det er likevel noen tydelige mønstre. De kan tilpasse seg eller delvis akseptere hetsen. Noen av dem vi intervjuet, fortalte at de hadde fjernet religiøse kjennetegn, som hijab, etter hets. Slike reaksjoner var likevel sjeldne.

Det vi oftest fant, var forsøk på å aktivt utfordre muslimhetsen eller motvirke at den fikk innflytelse på livene deres. Noen typer reaksjoner eller strategier var vanlige.

Fem reaksjoner pekte seg ut: Den første fant vi i situasjoner hvor muslimene var ansikt til ansikt med den som ytret fordommer eller hets. Den første reaksjonen omfattet ulike måter å snakke tilbake på. Dette kunne variere fra å svare kjapt og poengtert tilbake på nedlatende spørsmål, til å reagere mer verbalt aggressivt mot personer som ropte skjellsord etter dem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer