DEBATT

Seksuell lavalder

Hvorfor er det lov å ha sex med barn i Norge?

Hvis 18 år er skillet mellom barn og voksen i Norge, betyr det at det er ok for voksne å ha sex med barn?

SNAKK OM DET: Kanskje seksuell lavalder bør være 18 år? Eller vi kan ha en begrensning på hvor stor aldersforskjell man kan ha hvis den ene er under 18 år. Det er ikke sikkert at en lovendring er veien å gå for å få slutt på at voksne har sex med barn, men jeg foreslår at vi begynner med å snakke om det, skriver Ida Eliassen-Coker. Foto: Thea Agnethe Eriksen
SNAKK OM DET: Kanskje seksuell lavalder bør være 18 år? Eller vi kan ha en begrensning på hvor stor aldersforskjell man kan ha hvis den ene er under 18 år. Det er ikke sikkert at en lovendring er veien å gå for å få slutt på at voksne har sex med barn, men jeg foreslår at vi begynner med å snakke om det, skriver Ida Eliassen-Coker. Foto: Thea Agnethe Eriksen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Venner. Intriger. Kviser. Usikkerhet. Utforske verden og en ny og ukjent kropp i utvikling. Det er det jeg forbinder med å være 16 år gammel.

Nå som jeg er 39, da? Livet preges av ansvar, oversikt, jeg er trygg på meg selv og kjenner meg selv og kroppen min godt. Det er fryktelig rart å tenke på at to mennesker i så ulike verdener kan ha sex med hverandre i Norge. Fullt lovlig.

Danmark rystes i disse dager av en skandale når Jeppe Kofod skal presenteres for dronningen som ny utenriksminister. I det som VGs Bjørnar Tommelstad i 2008 beskrev som en «pikant episode», hadde de danske sosialdemokratenes daværende utenrikspolitiske talsmann Jeppe Kofod sex med ei jente som akkurat hadde fylt 15 år. Dette var lov i Danmark, for der er den seksuelle lavalderen 15 år.

Kofod beklaget og trakk seg fra vervet den gangen, men har siden kommet tilbake i dansk topp-politikk.

Denne saken har mange interessante fasetter, men vi kan holde oss til dette med alderen. Rekk opp hånda den som kan se tilbake på seg selv som 16-18-åring og si at du var moden nok til å håndtere kompleksiteten i et seksuelt forhold til et voksent menneske. Jeg vet godt at det går an å være både 14 og 15 år og være altoppslukende forelsket i noen som er eldre. Eller bare utforskende, forvirra eller nysgjerrig. Det betyr ikke at det er greit for en voksen å benytte seg av den muligheten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer