Verdig eldreomsorg:

Hvorfor er det så vanskelig?

Hvis jeg bor på sykehjem; har jeg fortsatt rett til å gjøre ting i mitt liv som jeg vet at er godt for min helse? Hva om det er å gjøre aktiviteter som oppleves meningsfulle for meg, eller å gå tur to ganger om dagen?

Christine er leder i Livsgledehem, Livsglede for Eldre. Hun stiller spørsmål ved eldreomsorgen i Norge. Foto: Privat.
Christine er leder i Livsgledehem, Livsglede for Eldre. Hun stiller spørsmål ved eldreomsorgen i Norge. Foto: Privat. Vis mer
Publisert

I media kan vi for tida lese om og se kritikkverdige forhold i den norske eldreomsorgen: Ansatte som fortviler over for dårlig tid og manglende ressurser, og pårørende som ikke opplever at deres nærmeste får den omsorgen de trenger.

Hvorfor er det så vanskelig, i et av verdens rikeste land, å skape en verdig eldreomsorg?

I Norge har vi en forskrift om en verdig eldreomsorg (verdighetsgarantien) - altså en egen forskrift som skal garantere en verdig eldreomsorg! Formålet til verdighetsgarantien er nettopp å sikre at eldreomsorgen tilrettelegges på en slik måte at alderdommen blir verdig, trygg og meningsfull. Den sier også at tjenestetilbudet skal innrettes i respekt for den enkeltes selvbestemmelsesrett, egenverd og livsførsel. Hvis vi ser litt nøyere på disse begrepene, hva er det egentlig denne forskriften prøver å sikre?

Verdighet defineres ofte som en subjektiv opplevelse av verdsetting, en bekreftelse av egenverd, respektfull anerkjennelse av hvem vi er og hensikten med våre liv. Verdighet er en subjektiv opplevelse, og noe som varierer fra person til person. Verdighet er også ofte sett i sammenheng med at alle mennesker har verdi, bare i kraft av å være menneske. Som sykepleier tenker jeg automatisk på den personsentrerte omsorgen, hvor en av grunnstenene er nettopp det: alle mennesker skal tillegges den samme verdien, uavhengig av alder og kognitiv funksjon. For hvordan kan vi ellers sikre at alle beboerne opplever verdighet, hvis vi ikke bli kjent med den enkelte og hva som er viktig for at hen opplever en verdig alderdom?

Selvbestemmelsesrett betyr frihet til å ta valg for eget liv og helse. Dette er en grunnleggende rettighet som alle mennesker har, forankret både i grunnloven, menneskerettighetene og i pasient- og brukerrettighetsloven.

Men hva betyr det egentlig? Hvis jeg bor på sykehjem; har jeg fortsatt rett til å gjøre ting i mitt liv som jeg vet at er godt for min helse? Hva om det er å gjøre aktiviteter som oppleves meningsfulle for meg, eller å gå tur to ganger om dagen? Hva om det er å tilbringe tid sammen med yngre generasjoner eller kjæledyr, har jeg da rett til å få tilrettelagt for dette? I den personsentrerte omsorgen jobber man hele tida med å legge til rette for hvert enkeltindivid, og å skape et sosialt støttende miljø. For hvordan kan vi ellers gi gode, tilrettelagte omsorgstjenester til en person som ikke lenger er i stand til å uttrykke sine valg for eget liv og helse?

Egenverd. Når man prøver å finne en definisjon på egenverd, står det at egenverd er en komplisert ting å definere. Det kan beskrives som følelsen av din egen verdi som menneske, eller noe som har verdi i seg selv - jamfør begrepet verdighet; å ha en verdi bare i kraft av å være menneske. Men det er også en subjektiv opplevelse, følelsen av egen verdi. I den personsentrerte omsorgen snakker vi ofte om egenverd, og hvordan vi kan styrke beboernes opplevelse av denne. Da jobber vi med å sikre de grunnleggende psykologiske behovene for trøst, identitet, tilhørighet, inkludering og meningsfulle aktiviteter. For hvordan kan vi ellers sikre at vi bidrar til å bygge opp egenverdet, i stedet for å bryte det ned?

Livsførsel betyr måten den enkelte lever sitt liv på (livsstil). På nytt er vi inne på et tema som kan tolkes på flere måter, da ingen av oss lever vårt liv på nøyaktig samme måte, og alle har individuelle preferanser. Når vil du stå opp, hva liker du å spise, hvem liker du å være sammen med og hvilke aktiviteter ønsker du å fylle dagen med? En forutsetning for den personsentrerte omsorgen er at man prøver å forstå perspektivet til den eldre, og hvordan hen opplever sin situasjon og verden rundt seg. Foruten denne forståelsen blir det svært vanskelig å bidra til at en person, som kanskje ikke lenger husker sine egne vaner og ønsker, skal få leve sitt eget liv, livet ut.

En verdig eldreomsorg?

Verdighetsgarantien kan etter min mening ikke garantere en verdig eldreomsorg. Men den personsentrerte omsorgen som brukes i alle landets livsgledehjem kan kanskje bidra til mer verdighet, trygghet og meningsfullhet i hverdagen til eldre på norske sykehjem – og dermed også til å innfri Verdighetsgarantien. Men uten tid og ressurser lar dette seg ikke gjøre.

I dag stiller vi spørsmålet: har vi en verdig eldreomsorg i Norge? I framtida tror jeg vi kommer til å se tilbake på den eldreomsorgen vi har i dag, og huske det som de gode tidene. Vi blir flere eldre og færre ansatte. Hvis du er i tvil om eldreomsorgen er verdig i dag, vil du ikke være i tvil i framtida. Jeg er 79 år i 2060, og som det ser ut i dag, må jeg forbereder meg på en alderdom som verken bli verdig, trygg eller meningsfull. Ønsk meg lykke til.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer