Verdig eldreomsorg:

Hvorfor er det så vanskelig?

Hvis jeg bor på sykehjem; har jeg fortsatt rett til å gjøre ting i mitt liv som jeg vet at er godt for min helse? Hva om det er å gjøre aktiviteter som oppleves meningsfulle for meg, eller å gå tur to ganger om dagen?

Christine er leder i Livsgledehem, Livsglede for Eldre. Hun stiller spørsmål ved eldreomsorgen i Norge. Foto: Privat.
Christine er leder i Livsgledehem, Livsglede for Eldre. Hun stiller spørsmål ved eldreomsorgen i Norge. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I media kan vi for tida lese om og se kritikkverdige forhold i den norske eldreomsorgen: Ansatte som fortviler over for dårlig tid og manglende ressurser, og pårørende som ikke opplever at deres nærmeste får den omsorgen de trenger.

Hvorfor er det så vanskelig, i et av verdens rikeste land, å skape en verdig eldreomsorg?

I Norge har vi en forskrift om en verdig eldreomsorg (verdighetsgarantien) - altså en egen forskrift som skal garantere en verdig eldreomsorg! Formålet til verdighetsgarantien er nettopp å sikre at eldreomsorgen tilrettelegges på en slik måte at alderdommen blir verdig, trygg og meningsfull. Den sier også at tjenestetilbudet skal innrettes i respekt for den enkeltes selvbestemmelsesrett, egenverd og livsførsel. Hvis vi ser litt nøyere på disse begrepene, hva er det egentlig denne forskriften prøver å sikre?

Verdighet defineres ofte som en subjektiv opplevelse av verdsetting, en bekreftelse av egenverd, respektfull anerkjennelse av hvem vi er og hensikten med våre liv. Verdighet er en subjektiv opplevelse, og noe som varierer fra person til person. Verdighet er også ofte sett i sammenheng med at alle mennesker har verdi, bare i kraft av å være menneske. Som sykepleier tenker jeg automatisk på den personsentrerte omsorgen, hvor en av grunnstenene er nettopp det: alle mennesker skal tillegges den samme verdien, uavhengig av alder og kognitiv funksjon. For hvordan kan vi ellers sikre at alle beboerne opplever verdighet, hvis vi ikke bli kjent med den enkelte og hva som er viktig for at hen opplever en verdig alderdom?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.