KOMMENTARER

Hvorfor er noen rike så dumme?

Nå sutrer de igjen. Milliardærene klager på skatten. De er forfulgte ofre. Hevder grådigheten egentlig er en gave til de fattige, skriver John O. Egeland.

MILLARDER: Aksjeforvalteren Jan Petter Sissener vil ikke øke skattene «for at Jonas skal dra til Glasgow og dele ut 13 milliarder, eller gi milliarder til Ukraina». Foto: Erlend Aas / NTB .
MILLARDER: Aksjeforvalteren Jan Petter Sissener vil ikke øke skattene «for at Jonas skal dra til Glasgow og dele ut 13 milliarder, eller gi milliarder til Ukraina». Foto: Erlend Aas / NTB . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

En gang for lenge siden var Norges rikeste opptatt av mer enn sin egen profitt. Markante personer i næringslivet var progressive, liberale og med et internasjonalt perspektiv. Her kan nevnes tre skipsredere som alle ble statsministre, og satte sitt preg på samtida.

Den første er Christian Michelsen, helten fra unionsoppløsningen i 1905 og den egentlige grunnlegger av dagens norske kongehus. Den neste er Gunnar Knudsen (V), statsminister i to perioder og konsesjonslovenes far. Deretter Johan Ludwig Mowinckel. Bergens-rederen hadde tre perioder som statsminister i vanskelige år på 1920- og 1930-tallet. Alle tre var vellykkede kapitaleiere og operatører i næringslivet.

Det er kanskje urettferdig å børste støv av slike historiske figurer i den pågående debatten om milliardærenes skattebyrder. Likevel er det et faktum at eiere og ledere i norsk næringsliv gjennom flere tiår har trukket seg tilbake fra folkevalgte verv. De foretrekker å utøve sin økonomiske og politiske makt mer indirekte, og derfor mindre synlig, for eksempel gjennom partifinansiering, næringsorganisasjoner, diskret nettverk og lobbyvirksomhet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer