DEBATT

Islam og menneskerettighetene

Hvorfor frykter vi islam?

Vi trenger en åpen, ærlig, konkret og usminket debatt om hvordan islam skal forstås og tolkes i vår tid – og islams forhold til vårt demokrati og menneskerettighetene. Vil Abid Raja, Erna Solberg og resten av regjeringen ta den debatten?

FEIL FOKUS: Jeg tror regjeringens handlingsplan mot diskriminering og hat mot muslimer, har valgt feil fokus, når den ensidig peker på hat mot muslimer. Man bør heller rette søkelyset mot frykten for islam, skriver Einar Gelius.

Foto: Vidar Ruud / NTB
FEIL FOKUS: Jeg tror regjeringens handlingsplan mot diskriminering og hat mot muslimer, har valgt feil fokus, når den ensidig peker på hat mot muslimer. Man bør heller rette søkelyset mot frykten for islam, skriver Einar Gelius. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

For ikke mange dagene siden la regjeringen fram en «Handlingsplan mot diskriminering av, og hat mot muslimer». Handlingsplanen har utvilsomt mange gode hensikter, men å antyde at nordmenn er spesielt hatefulle mot muslimer, kan ikke stå uimotsagt.

Også i Norge finnes både miljøer og enkeltpersoner som med ord og handlinger sjikanerer og provoserer muslimer, men disse elementene er heldigvis svært marginale. Nordmenn flest er både rause, inkluderende og åpne i forhold til nye kulturer og religioner, og Norge har lange tradisjoner for å vise humanitet og nestekjærlighet overfor flyktninger og fremmede – både her hjemme og ute i verden.

Jeg tror denne handlingsplanen har valgt et feil fokus, når den ensidig peker på hat mot muslimer. Man bør heller rette søkelyset mot frykten for islam. For det er jo nettopp den økende frykten for islam, ikke bare i Norge men over hele Europa, som preger vår tid.

Mange nordmenn er redde og har angst for islams framvekst i vesten og denne frykten kan både være uberettiget og reell. Frykten kan oppstå på grunn av kunnskapsløshet og fordommer, men den kan også oppstå på bakgrunn av hva vi selv opplever, ser og hører. Det interessante spørsmålet er hvordan frykten oppstår og hvordan den påvirker oss og våre holdninger.

Det spørsmålet både den norske regjering og alle vi andre, bør stille oss er følgende: Hvorfor er frykten for islam så stor over hele Europa?

Jeg tror at frykten for islam ikke kan forstås uten at vi samtidig ser hvordan islam framstår i det offentlige rom i vesten.

La meg illustrere det med tre konkrete eksempler fra vår nåtid:

Den danske avisa Berlingske har avslørt hvordan noen danske imamer har krevd at kvinner måtte skrive under på kontroversielle skilsmissekontrakter (26.09.) Dette har fått Danmarks statsminister Mette Fredriksen til å lange ut mot praksisen. I et innlegg på Facebook (26.09.) skriver hun, at sharia ikke hører hjemme i Danmark. Det er kvinneundertrykkende. Det er ikke dansk, og det må aldri, aldri bli dansk, skriver Fredriksen.

Det andre eksemplet er også fra vårt naboland. Den dansk-kurdiske forfatteren Sara Omar har gjennom sine bøker «Dødevaskeren» og «Skyggedanseren» fortalt uhyrlige historier om æresdrap, voldtekt, muslimske gledesekteskap, pedofiliringer, psykisk og fysisk vold. Bøkene er et kraftig og personlig oppgjør med den mørke delen av islam og undertrykking av kvinner og barn. Koranen har lært meg hva jeg faen ikke skal finne meg i, sier Omar.

Det siste eksemplet er fra Paris, der nå ni pakistanske menn er pågrepet etter et nytt terroranslag mot ytringsfriheten.

En 18 år gammel pakistaner skadet alvorlig to personer med en kjøttøks i nærheten av de gamle redaksjonslokalene til Charlie Hebdo. Han ville sette fyr på disse kontorene.

I forbindelse med angrepet, uttalte den franske innenriksministeren, at «vi er fortsatt i krig mot islamistisk terrorisme» (Gerald Dermanin på Facebook 25.09.)

Jeg er ikke i tvil om at frykten for islam må forstås nettopp med slike eksempler som bakteppe. Islam er ikke bare et religiøst livssyn, men kan også være en politisk ideologi som påvirker alle sider ved menneskelivet.

Når regjeringen nå legger fram en ambisiøs handlingsplan, så bør man ta på alvor frykten for islam i Norge i dag: Hva frykten bunner i, hvilke konsekvenser frykten fører til og hvordan man skal komme frykten til livs. Det innebærer at vi må få en åpen, ærlig, konkret og usminket debatt om hvordan islam skal forstås og tolkes i vår tid – og islams forhold til vårt demokrati og menneskerettighetene.

Vil Abid Raja og Erna Solberg og resten av regjeringen ta den debatten?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer