DEBATT

Langtidsplanen for Forsvaret:

Hvorfor ikke forsvarsforlik?

Denne gang var det ikke politisk grunnlag for og heller egentlig ikke behov for et bredt forsvarsforlik.

NOE BEDRE: Mens planen som ble lagt fram var lite konkret, har vi gjennom stortingsforhandlinger gjort den noe bedre, skriver Huitfeldt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NOE BEDRE: Mens planen som ble lagt fram var lite konkret, har vi gjennom stortingsforhandlinger gjort den noe bedre, skriver Huitfeldt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Under overskriften «Politisk spill om Norges sikkerhet: Ren bløff fra Senterpartiet» skriver Martine Aurdal om Stortingets behandling av langtidsplanen for Forsvaret.

På Stortinget har vi fått flertall for viktige forbedringer i regjeringens forslag til forsvarsplan. Vi har fått på plass flertallsvedtak om at Hæren i Nord-Norge skal få egne helikoptre og flere ansatte i Forsvaret allerede neste år.

Økt bemanning er det viktigste enkelttiltaket for å styrke Forsvaret. Regjeringen hadde foreslått bare 57 flere ansatte i 2021. Selv om Arbeiderpartiet ønsket en kraftigere økning, har vi nå fått flertall for 310 flere ansatte i 2021. Det er en forbedring. Men det var denne gang ikke grunnlag for og heller egentlig ikke behov for et bredt forsvarsforlik på Stortinget.

Hovedlinjene i norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk har bred tilslutning blant partiene på Stortinget. Det er verdifullt for et lite land med store havområder og en sterk nabo.

Men brede stortingsforlik om Forsvarets langtidsplaner er mer unntaket enn regelen. I løpet av de tre tiårene vi har styrt Forsvaret gjennom fireårige forsvarsplaner, har Arbeiderpartiet og Høyre bare inngått forlik to ganger: i 2004 og 2016.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer