DEBATT

Kulturlivet og smittevern

Hvorfor skal vi høre på dere nå, Erna?

Etter å ha sett kulturaktører lese nye forskrifter med lupe for å sørge for at de ikke gjør noe galt, er det utrolig provoserende å se at regjeringens leder ikke tar seg bryet med å følge regjeringens anbefalinger selv.

Oslo 20210319. 
Regjeringen med  statsminister Erna Solberg, kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby,  th. ogsamferdselsminister Knut Arild Hareide  tv.legger fram stortingsmelding om ny nasjonal transportplan (NTP) .
Foto: Terje Pedersen / NTB
Oslo 20210319. Regjeringen med statsminister Erna Solberg, kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby, th. ogsamferdselsminister Knut Arild Hareide tv.legger fram stortingsmelding om ny nasjonal transportplan (NTP) . Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Samtidig som kulturaktører over hele Norge må pantsette husene sine og selge gitarer for å overleve, fortsetter de å gjøre alt de kan for å følge regjeringens råd og regler. Erna Solberg, derimot, kaster egne anbefalinger til side. Jeg spør meg selv, hvorfor skal kulturlivet høre på dere nå, Erna?

Siden nyttår har regjeringen anbefalt at arrangementer utsettes eller avlyses, i alle fall de som samler publikum fra ulike kommuner. For oss som sitter tett på kultursektoren, så er det åpenbart at aktørene har tatt disse anbefalingene på det største alvor. Jeg kan nesten ikke få understreket dette nok.

For eksempel: I begynnelsen av januar snudde Den Nationale Scene, Det Vestnorske Teater og Ole Bull Scene i Bergen på dagen da de fikk tydelig beskjed fra kulturministeren om at alle arrangementer burde avlyses. Og i midten av januar snudde aktørene seg lynraskt rundt igjen da det tilsynelatende ble greit å arrangere igjen, så lenge de bare markedsførte arrangementene for befolkning i egen kommune.

Alt dette har aktørene gjort uten å vite hvordan kompensasjonsordningene ville bli innrettet.

NRK melder at statsminster Erna Solberg under sitt eget 60-årslag brøt smittevernrådene. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer

Når regjeringen har sagt «avlys» har aktørene slukket lysene, sendt teknikere, artister, bookingmedarbeidere og til tider også ledere i permittering.

Når regjeringen har sagt «gjør det digitalt» har aktørene kjøpt inn nytt utstyr, lært seg nye ferdigheter, og skapt nye tilbud midt i en krise.

Når regjeringen har sagt «gjennomfør» har aktørene kalt bemanningen tilbake, skrudd på lysene i salene, tatt til takke med ti i publikum fordi stolene ikke var skrudd fast, og gitt uttrykket «the show must go on» en helt ny betydning.

Jeg er så utrolig ydmyk overfor dem som har stått på som helter for å komme seg gjennom dette året. Med et ønske om å gi folk et lyspunkt i en mørk hverdag, har kulturlivet gjort det umulige mulig uten noen garanti for at de selv skulle komme seg helskinnet gjennom krisen.

Etter å ha sett kulturaktører lese nye forskrifter med lupe for å sørge for at de ikke gjør noe galt, er det utrolig provoserende å se at regjeringens leder ikke tar seg bryet med å følge regjeringens anbefalinger selv.

NRK melder at statsminster Erna Solberg under sitt eget 60-årslag brøt smittevernrådene. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer

Det virker som at statsministeren ikke forstår hvor alvorlig de aller fleste tar disse anbefalingene, og hvor store konsekvenser hennes og regjeringens råd får for enkeltmennesker, organisasjoner og bedrifter utenfor regjeringskontorene.

I stedet for å unnskylde seg kan statsministeren slutte å bruke tid på svulstige taler, og lytte mer til de som faktisk rammes hardest av hennes egne regler. Og hun kan rydde opp så reglene blir tydelige og forståelige. Det er virkelig det minste vi kan forvente.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer