LEDER

Hybrid krig mot Europa

Vårt svar må være i tråd med våre verdier.

DIKTATOR: Aleksandr Lukasjenko kalles med rette Europas siste diktator. Nå viser de hviterussiske presidenten at han mener alvor med sine trusler mot EU. Tegning: Finn Graff.
DIKTATOR: Aleksandr Lukasjenko kalles med rette Europas siste diktator. Nå viser de hviterussiske presidenten at han mener alvor med sine trusler mot EU. Tegning: Finn Graff. Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

I et skogholt mellom Polen og Hviterussland er en stor gruppe migranter og flyktninger sperret inne. Polske soldater nekter dem å komme over grensa til EU, men jager dem tilbake mot Hviterussland. Der møtes de samme menneskene på samme måte, hviterussiske grensevakter dytter dem tilbake. Noen mennesker har allerede fryst i hjel. Barn er blitt født, og barn er blitt mistet.

Myndighetene har opprettet en tre kilometer lang sikkerhetssone med unntakstilstand, i den røde sonen slipper nå verken innbyggere, hjelpearbeidere eller journalister inn. Liknende scener skjer også på grensene mellom Hviterussland og Litauen og Latvia. De europeiske landene setter opp piggtråd og vil bygge murer, mens EU uttrykker bekymring og vil ha Frontex på plass. De mange migrantene har ikke kommet tilfeldig til grensa, men er del av en hviterussisk aksjon mot Europa. Dette er hybrid krigføring, komplekse operasjoner for å påvirke med andre midler enn konvensjonelle våpen.

Aleksandr Lukasjenko kalles med rette Europas siste diktator. Nå viser de hviterussiske presidenten at han mener alvor med sine trusler mot EU. Etter at EU trappet opp sanksjonene mot Hviterussland, uttrykte Lukasjenko åpent ambisjoner om gjengjeldelse.

Valget i Hviterussland i fjor var et vendepunkt. Da brøt store protester ut etter anklager om at Lukasjenko fusket seg til seier, regimet slo hardt ned på demonstrantene og opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja flyktet til Litauen. I mai i år ble et Et Ryanair-fly med den hviterussiske regimekritiske journalisten Roman Protasevitsj om bord tvunget ned på bakken da det fløy over Hviterussland, før Protasevitsj ble pågrepet. EU svarte med skjerpede sanksjoner. I en tale 26. mai erklærte Lukasjenko sitt svar:

«Vi stoppet migrantene og dopet. Nå kan dere fange dem og spise det selv.»

Nå mener både EU, Litauen og Polen at Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko legger til rette for migrantene som gjengjeldelse for EUs sanksjoner. Hviterussland tjener penger på visum og fly inn til Minsk, og menneskesmuglere frakter menneskene videre til grenseområdene mot Europa. Lukasjenko har stasjonert soldater ved grensene. Han har også hevdet at våpen smugles gjennom Ukraina og truet med å stenge transportkorridoren som brukes for å frakte gods mellom Europa og Asia via Hviterussland.

Litauens og Polens grenser er EUs grenser, og landene kan ikke overlates til å håndtere situasjonen aleine. Menneskerettigheter settes til side - når folk ikke får søke asyl og når hjelpearbeidere og journalister holdes ute. Europa må søke andre løsninger. Vårt svar må være i tråd med våre verdier.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer