KOMMENTARER

Aksel Braanen Sterri: Helgekommentaren

Hyklerske klimavelgere

Kan du leve brunt så lenge du stemmer grønt?

Illustrasjon: Flu Hartberg
Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag 28. august sirkuleres følgende melding på Twitter: «Er litt søtt når nabobordet sitter ute og spiser biff, drikker dyr fransk vin og røyket sigaretter med begge hender samtidig som de snakker om hvor viktig det er å stemme #MDG for å redde miljøet.»

Fortellingen om hyklerske klimavelgere er pikant, men reiser også et interessant prinsipielt spørsmål: Er det tilstrekkelig å stemme grønt eller må du også leve grønt?

Et svar som finner støtte hos flere i miljøbevegelsen, er at det er politikk, ikke individuell forbrukeratferd, som teller. Du kan spise biff og drikke dyr fransk vin, så lenge du stemmer grønt. Det er systemet som må endres. Individuell forbrukeratferd er nemlig irrelevant i den store sammenhengen.

Denne forklaringen slår imidlertid beina under seg selv. Din grønne valgseddel har ikke større betydning enn ditt grønne forbruk. Sannsynligheten for at akkurat din stemme påvirker hvem som får makt, er nemlig svært liten.

Grønne velgere bør likevel ikke sitte hjemme på valgdagen. Mange grønne stemmer, gir grønnere politikk. Bare se til Oslo. Det samme gjelder imidlertid vårt personlige forbruk. Hvis mange lever grønnere, reduserer vi de totale utslippene.

Det er heller ikke slik at enkeltpersoners klimautslipp er så små at de ikke betyr noe. Skadene fordeles på så mange at vi kan miste dem av synet, men når vi samler dem kommer et annet bilde fram.

Skadene fra utslippene du er ansvarlig for, tilsvarer å forkorte noens liv med et halvt år, ifølge David Frames beregninger. De økonomiske skadene du påfører andre, beregner John Broome til et sted mellom 170 000 og 570 000 kroner.

Du har en moralsk forpliktelse til å unngå å skade andre, inkludert skadene som følger av dine klimautslipp. Og like lite som du kan stemme SV for å gjøre opp for å slå kona, kan du gjøre opp for dine egne klimautslipp ved å stemme grønt.

Det er mulig å leve grønnere. Hvis du kutter ut fly, bil, spiser planter framfor kjøtt og dyreprodukter og, ikke minst, får færre barn, fører det til reelle utslipp og færre skader.

Du kan også gi bort en større andel av inntekten din til mennesker i fattige land, via organisasjoner som GiveDirectly. Da slår du to fluer i en smekk. Du reduserer utslipp og du overfører ressurser fra en som nyter uforholdsmessig godt av oljealderen, deg, til noen som bare får smake på dens ødeleggelser.

Skal du bli unngå å forurense, kommer du ikke utenom å finansiere prosjekter som reduserer karbonutslipp; på engelsk «offsetting». Men pass på. Bare en liten andel av tilbyderne er til å stole på. Heldigvis evaluerer og anbefaler organisasjoner som Giving Green tiltak som virker.

Men er det ikke juks å gjøre opp for dine utslipp ved å kjøpe en mer energieffektiv ovn til en familie i Kenya slik at de forurenser mindre? Nei. Din moralske forpliktelse til å leve grønt handler om hvordan du påvirker mengden klimagasser i atmosfæren. Hvis du kan redusere utslipp andre steder ved å betale andre for å forurense mindre, er dine moralske forpliktelser tilfredsstilt.

Skal vi få forhindre katastrofal global oppvarming, er det imidlertid grønn politikk som gjelder. Men hvilken politikk er grønn? Er det viktig å stanse leting etter olje hvis vi kan gjøre oljefondet grønt? Hjelper det å kutte ekstra i Norge når vi uansett er med i EUs kvotemarked? Hvordan skal en velger navigere i slike kompliserte spørsmål?

La meg gi tre råd:

1) Stol på partienes markedsføring: Partiene med tydeligst grønn profil, som Venstre, SV og MDG, har mest å tape om de ikke fører en troverdig klimapolitikk.

2) Følg pengene: Stemmer teller, ressurser avgjør, sa Stein Rokkan. Undersøk hvilke interesser partiene tjener? De grønne organisasjonene eller oljeindustrien?

3) Lytt til ekspertene: Hvilke partier fører politikk som finner støtte i FNs klimapanel og i andre sammensetninger av internasjonale forskere? Naturvernforbundet utroper SV, Venstre og MDG til de beste klimapartiene. Har du et bedre forslag?

Lev grønt, men husk også å stemme grønt. Godt valg!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer