KOMMENTARER

Aksel Braanen Sterri: Helgekommentaren

Hyklerske klimavelgere

Kan du leve brunt så lenge du stemmer grønt?

Illustrasjon: Flu Hartberg
Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag 28. august sirkuleres følgende melding på Twitter: «Er litt søtt når nabobordet sitter ute og spiser biff, drikker dyr fransk vin og røyket sigaretter med begge hender samtidig som de snakker om hvor viktig det er å stemme #MDG for å redde miljøet.»

Fortellingen om hyklerske klimavelgere er pikant, men reiser også et interessant prinsipielt spørsmål: Er det tilstrekkelig å stemme grønt eller må du også leve grønt?

Et svar som finner støtte hos flere i miljøbevegelsen, er at det er politikk, ikke individuell forbrukeratferd, som teller. Du kan spise biff og drikke dyr fransk vin, så lenge du stemmer grønt. Det er systemet som må endres. Individuell forbrukeratferd er nemlig irrelevant i den store sammenhengen.

Denne forklaringen slår imidlertid beina under seg selv. Din grønne valgseddel har ikke større betydning enn ditt grønne forbruk. Sannsynligheten for at akkurat din stemme påvirker hvem som får makt, er nemlig svært liten.

Grønne velgere bør likevel ikke sitte hjemme på valgdagen. Mange grønne stemmer, gir grønnere politikk. Bare se til Oslo. Det samme gjelder imidlertid vårt personlige forbruk. Hvis mange lever grønnere, reduserer vi de totale utslippene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.