DEBATT

Coronavaksinen

Hyttefolket anno 2021

Lite visste vi at det skulle komme en ny versjon av fjorårets hytte-sirkus.

VAKSINERING: Å ta vaksinen er frivillig. Men hvis du har som mål å ta den, kan du jammen ta den når du får time, skriver innsenderen. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
VAKSINERING: Å ta vaksinen er frivillig. Men hvis du har som mål å ta den, kan du jammen ta den når du får time, skriver innsenderen. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Ahh, hytta vår. Nasjonalromantikken blomstrer som brunstige sommerfugler i magen. Men vent! Kan vi ikke dra på hytta i påska? Påskeferien 2020 blir godt husket som hyttefolket versus regjeringen.

Det vi ser nå minner om en dårlig remake av en gammel filmklassiker. For lite visste vi at det skulle komme en ny versjon av fjorårets sirkus. Vi ønsker velkommen til Hyttefolket anno 2021: Norske mann i hus og hytte som absolutt må besøke sitt andre hjem, istedenfor å ta coronavaksinen.

I år er det ikke et hytteforbud. Kommunene er bedre forberedt. Næringslivet tar gjerne imot betalingsvillige nordmenn. Men over helgen har vi sett flere medier melde om dem som ville prioritere påskeferien foran vaksinen. Helsebyråden i Oslo Robert Steen forteller om flere bydeler som opplever dette. Påskeferien på hytta ble viktigere enn vaksinen.

I bydel Nordre Aker skal annenhver person først ha takket nei til vaksinetime i påsken. Hva slags signal sender dette? Til dem som ligger på intensiven? Til dem som har mistet noen til covid-19? Kanskje vi skal prioritere sommerferien framfor vaksinering. Det er jo tross alt ekstra digg å ha ferie når man ser at intensiven fylles opp like fort som vinglasset ved siden av solsenga.

I de aktuelle Oslo-bydelene gjelder vaksinetilbudet dem som er 55-84 år, med unntak av andre risikogrupper og helsepersonell. Men nå takker de altså nei til vaksinen fordi det er ubeleilig med ferieplanene. De vil jo på hytta! Det er jo påske! I tillegg sitter de som et klagekor fra strandkanten i Spania. Frustrerte over en strengere innreisekarantene. Det kjennes nesten paradoksalt å ha stått i en dugnad for å beskytte denne gruppen mot corona.

Studenter har nå tatt mer enn ett år av studieforløpet sitt på zoom. Russen kansellerte fjorårets feiringer. Nylig ble også årets landstreff i Kongeparken kansellert. I beste fall ser det ut til at russen får en utsatt eller moderert feiring i år. Ungdommen har tatt dugnaden på alvor. Er gjensidig respekt for mye å be om?

Folk har mistet jobbene sine. Folk har mistet sine nære, uten å kunne ta et ordentlig farvel, men for guds skyld: Press mariusgenseren over halsen. Stapp sekkene med appelsin, Kvikk Lunsj og solo. Skriv en Facebook status om hvor koselig det er foran peisen på hytta.

Å ta vaksinen er frivillig. Men hvis du har som mål å ta den, kan du jammen ta den når du får time. Det er ikke en menneskerett å ha en fritidsbolig - det er et privilegium. For mange i dette landet er konseptet om ferie en fjern drøm. Folk vil tilbake i jobb. Folk vil tilbake til hverdagen, slik vi husker den.

Takk til dere som møter opp til gitt time - på bekostning av lammestek på hytta. Dere er heldigvis i flertall.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer