KOMMENTARER

I dag rykket krigen nærmere Norge

Gassrørledninger i Østersjøen er trolig ødelagt gjennom sabotasje. Norsk gass-infrastruktur virker godt kartlagt av Russland. Putins krig rykket i dag mange hakk nærmere.

DÅRLIGE NYHETER: Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) var i dag med på åpningen av en ny gassrørledning mellom Norge og Polen. Omtrent samtidig kom nyheten om det som sannsynligvis er sabotasje mot to andre gassrørledninger. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
DÅRLIGE NYHETER: Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) var i dag med på åpningen av en ny gassrørledning mellom Norge og Polen. Omtrent samtidig kom nyheten om det som sannsynligvis er sabotasje mot to andre gassrørledninger. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det kom to nyheter denne morgenen. De handlet om to forskjellige ting, men med sterk sammenheng - og en dramatikk vi kanskje ennå ikke kan overskue.

Den første nyheten var at den nye gassrørledningen Baltic Pipe, mellom Norge og Polen, er åpnet en måned før skjema. Energiminister Terje Aasland var i dag i den polske byen Szczecin i forbindelse med åpningen.

Den andre var at svenske Sjöfartsverket opplyser at gassrørledingen Nord Stream 1 er lekk på to steder, i svensk og dansk farvann.

Seinere er det blitt bekreftet at også gassrørledningen Nord Stream 2 er lekk, og at det dreier seg om en lekkasje ved den danske øya Bornholm. Begge Nord Stream-ledningene går fra Russland til Tyskland, og har vært gjenstand for en rekke konflikter de siste månedene.

TALTE: Jonas Gahr Støre gikk hardt ut mot Russland i sin tale i Sikkerhetsrådet torsdag 22. september. Vis mer

At Baltic Pipe åpner en måned før tida, forteller om hastverket Europa har fått med å etablere nye energileveranser som en følge av krigen i Ukraina og energikrigen med Russland.

At Nord Stream 1 og 2 har fått skader «uten sidestykke», ifølge operatøren, kan leses som et svar på dette.

Og dermed en kraftig eskalering av energikrigen.

Til nå har energikrigen handlet om å stenge tilgang, fryse midler, betalingskrangler og vedtak om å fase ut russisk energi.

Hvis den nå inkluderer sabotasje og ødeleggelse av sentral infrastruktur, er vi over i en ny fase.

Den er svært dramatisk for Norge.

I kjent stil var Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov ute tidlig i dag med spekulasjoner om at hullene kunne skyldes sabotasje. Det kunne ikke utelukkes, sa han — og la til at Kreml var bekymret.

En slik uttalelse kan like gjerne være en strategi for å bidra til forvirring.

Russland er selvsagt en naturlig mistenkt hvis dette er en sabotasje.

Og det er grunn til å tro at Russland har sikret seg en svært god oversikt over norsk gass-infrastruktur.

Det går en lang rekke gassrørledninger fra norsk sokkel til Storbritannia og det europeiske fastlandet.

Norske myndigheter forsikrer nå om at sikkerheten er høy ved norske installasjoner.

Men den er selvsagt ikke usårlig. Særlig ikke hvis den er grundig kartlagt.

NRK skrev i mai i år om et oppsiktsvekkende Norgesbesøk. Den russiske oligarken Oleg Deripaska var sommer etter sommer fast gjest langs kysten ved Molde med luksusyachten «Elden», sammen med følgebåten «Severnaya Ten».

På dekket til Severnaya Ten var en tilhørende lettbåt, dekket med blå presenning.

Det pussige var ikke bare den sterke tiltrekningen til akkurat den nordmørske kysten, men at følget stadig seilte ved det nye gassanlegget på Nyhamna ved Molde.

20-25 prosent av gassen som Storbritannia forbruker, produseres og sendes gjennom gassrørledninger herfra.

Eksperter NRK var i kontakt med mente russerne ikke først og fremst var interessert i jazz og roser i Molde, men gassanleggene. De mente det har vært naivt å la russiske fartøy holde på slik.

Mange av de russiske yachtene ser ut som paramilitære fartøy, uttalte lektor Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen i NRK-saken.

Denne helga kom enda en nyhet om urovekkende aktivitet rundt norske olje- og gassinstallasjoner. Nettstedet aldrimer.no kunne fortelle om en uidentifisert drone som var oppdaget ved gassfeltet Gina Krogh. Equinor bekreftet hendelsen.

Fra før har nettstedet skrevet om tilsvarende droneaktivitet ved Johan Sverdrup-feltet, Gullfaks C og Snorre A-feltet. Alle hendelsene skal ha skjedd innenfor sikkerhetssonen på 500 meter fra installasjonene, og er politianmeldt.

Dette er et skremmende og dramatisk perspektiv. Sett i lys av aktiviteten som allerede er påvist, er det dessverre ikke søkt å løfte den fram.

Det er selvsagt viktig å påpeke forskjellen på sabotasje mot Nord Stream 1 og 2, og eventuelt mot andre rørledninger. De to rørledningene er i praksis satt ut av drift i all overskuelig framtid. Nord Stream 2 er ferdig, men har aldri blitt godkjent for drift på grunn av krigsutbruddet i Ukraina. Nord Stream 1 ble nylig stengt på ubestemt tid.

Likevel: Det som framstår som sabotasje mot Nord Stream 1 og 2 gir berettiget grunn til uro rundt sikkerheten ved norske olje- og gassinstallasjoner — og rørledningene til Storbritannia og det europeiske fastlandet.

Svenske SVT melder i ettermiddag om to kraftige undervannseksplosjoner samme sted som lekkasjen på rørledningene har oppstått.

Petroleumstilsynet tar tydeligvis situasjonen på stort alvor, og har sendt ut melding til norske operatører og redere hvor de ber om «økt årvåkenhet».

Naturligvis vil terskelen for å gjøre noe slikt på norsk sokkel være høy for Russland, hvis vi regner det som sannsynlig at landet står bak sabotasje mot Nord Stream 1 og 2.

Det er tross alt snakk om ødeleggelser på andre lands territorier.

Så lenge ingen formelt tar ansvar, og Russland følger en linje hvor landet offisielt uttrykker «bekymring», kan det likevel skje uten at ansvarsforholdet blir glassklart.

Og hvem skal kunne overvåke kilometervis med rørledninger og vite sikkert hvem som står bak?

Putins krig i Europa har med dette rykket mange hakk nærmere.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer